Petak, 19 Aprila, 2024

CIK – U toku provjera prijava za glasanje izvan Bosne i Hercegovine

U toku je obrada prijava za glasanje putem pošte, saopćila je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine obraćajući se biračima koji će glasati izvan zemlje na predstojećim lokalnim izborima u BiH.

– Potrebno je da sve osobe koje su dostavile prijave za glasanje putem pošte redovno prate status realizacije svoje prijave za glasače izvan BiH putem internet stranice Centralne izborne komisije BiH: www.izbori.ba, i to klikom na link „PROVJERA PRIJAVA ZA GLASANJE IZVAN BiH“, te unosom traženih osobnih podataka, kako bi bili pravovremeno informirani o statusu svoje prijave, odnosno svojoj registraciji za glasanje izvan Bosne i Hercegovine – navodi Centralna izborna komisija BiH u saopćenju.

Nakon obrade prijava za glasanje izvan BiH, bit će sačinjen izvještaj na osnovu koga će Centralna izborna komisija BiH donijeti odluku o zaključivanju Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine, o čemu će javnost biti blagovremeno informirana.

Centralna izborna komisija također obavještava da je za Lokalne izbore 2020. godine dostavljen mnogo veći broj prijava za glasanje izvan Bosne i Hercegovine u odnosu na prethodne izborne cikluse.

U cilju efikasnosti obrade i zbog činjenice da se ta aktivnost odvija u okolnostima pandemije COVID-19, Centralna izborna komisija je organizirala rad postojećeg i dodatno zaposlenog osoblja u više smjena kako bi blagovremeno okončala registraciju svih validnih prijava za glasanje izvan Bosne i Hercegovine.

(RTV Slon)

VIJESTI

Najnovije vijesti