Petak, 1 Decembra, 2023

Danas je Međunarodni dan planinara

Malo je onih koji znaju da se 7. mart obilježava kao Međunarodni dan planinara. I ovaj dan, kao i mnogi drugi kao što je Međunarodni dan planina (11. decembar), želi ukazati na potrebu zaštite osjetljivih planinskih ekosistema, kao i na poboljšanje života ljudi u planinskim zajednicama.

Poput okeana i vlažnih šuma, planine su neophodne za život, zauzimaju oko jedne petine svjetske kopnene površine i predstavljaju osnovni način života čak i desetine ljudske populacije. Imaju bogate izvore pitke vode, energije i biodiverziteta.

Masovniji planinarski pokret rođen je u 19. stoljeću, a prve planinarske aktivnosti shvatile su samo kretanje prirode, za razliku od današnjih opsežnih aktivnosti od planinarstva i planinarenja do speleologije, orijentacije i trekinga u prirodi.

Planinarenje je prije svega stil života, a slijedi niz aktivnosti. Osnovni motivi za planinarenje su ljudska želja za večnim kretanjem, upoznavanje prirode, prostora i novih ljudi, osvajanje novih vrhova, balansiranje i uživanje. Pravi ljubitelji planina gledaju na cilj i sadržaj planinarenja u uživanju, kombinujući fizički i duhovni rast.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti