Nedjelja, 19 Maja, 2024

Danas sjednica Predsjedništva: Dodik prijeti i najavljuje da će sve glasati protiv

Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine zakazana je za danas u 11 sati, a član Milorad Dodik najavio je u petak da će prisustvovati sjednici.

On je sinoć ponovio da će glasati protiv svih odluka, dodavši “da nije kao Alija Izetbegović da žrtvujem mir za BiH, jer nije spreman da žrtvuje mir za RS”, te ponovio kako građani treba da budu sigurni da sukoba neće biti.

“Ja sam spreman da sebe žrtvujem za RS. Mi ne želimo ništa što nama nije dato Ustavom. Ovdje se radi o pravima. Ovo nije ludilo Milorada Dodika, kako to neki kažu, nego potreba. Oni iz SDS-a i PDP-a nikada nisu razumjeli za šta smo se mi borili u gotovo nemogućim okolnostima”, rekao je Dodik.

Kao razloge da će glasat iprotiv naveo je bivšeg visokog predstavnika Valentin Inzko, Željka Komšića, Biseru Turković, te Christiana Schmidta za kojeg je rekao da se “predstavlja ono što nije”.

Dodik je otkrio da je Komšić na dnevni red stavio i ugovor s Islamskom zajednicom.

“Predviđeno je da u nekoliko tačaka prisustvuje i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković. Ustat ću od stola i sjesti sa strane dok ona referiše. Nema potrebe da sjedim za istim stolom. Kad dođe glasanje, glasat ću protiv, šta god rekla. Oni kažu blokada, nije blokada, ja sam na sjednici, a što neću da glasam kako njih dvojica to misle, to nije blokada, već tako Predsjedništvo BiH treba da funkcioniše”, izjavio je Dodik.

Podsjestimo, ministrica Turković je odgovorila Dodiku navodeći da će o budućnosti BiH odlučivati građani i njene demokratske, državne institucije, a ne destruktivni pojedinci, pa makar oni sebe vidjeli i u ulozi lidera.

“Podsjetila bih gospodina Dodika da se lideri, ma kako bili dobri ili loši mijenjaju, ali zemlja ostaje i opstala je uprkos barbarskim pohodima mnogo snažnijih i moćnijih nego što će on ikada biti”, kazala je Turković.

Smatra da je krajnje vrijeme da se Jahorina proglasi nacionalnim parkom i da niko ne bi trebalo da ima nešto protiv toga.

Računa, kaže, da će proći i epidemiju, što ima nesumnjive posljedice na privredu, a kada se tome doda i energetska kriza, ima više izazova na održavanje na toj planini, ali je nazvao gubitničkom logikom da se ništa ne pravi.

“Pobjednička logika je da se gradi, pravi, da spremno dočekamo kraj pandemije”, istakao je Dodik.

Ukazao je da je kod nas mali procent vakcinisanih i smatra da ljudi treba da razvijaju svijet o potrebi imunizacije protiv koronavirusa.

Naglasimo – u petak je Dodik u izjavi za novinare ispred zgrade Predsjedništva BiH najavio da će dovesti harmonikaša da, kako je rekao, relaksira atomosferu.

RADIOSARAJEVO.BA

VIJESTI

Najnovije vijesti