Četvrtak, 26 Januara, 2023
NaslovnicaVIJESTIDom naroda PSBiH usvojio izmjene Izbornog zakona koje je predložio HDZ

Dom naroda PSBiH usvojio izmjene Izbornog zakona koje je predložio HDZ

Uoči glasanja obratili su se Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Nikola Špirić. Izetbegović je upozorio da bi usvajanje ovog zakona bilo kršenje dogovora iz Brisela

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine usvojen je danas u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Riječ je o zakonu čiji su predlagači delegati iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak, prema kojem se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira po elektorskom modelu, javlja N1.

Usvojen je je sa sedam glasova, protiv šest i jednim suzdržanim, postojala je opća i entitetska većina.

Prijedlog zakona možete pročitati na ovom LINKU.

Ovaj dokument je sada upućen u Predstavnički dom PSBiH.

Uoči glasanja obratili su se Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Nikola Špirić. Izetbegović je upozorio da bi usvajanje ovog zakona bilo kršenje dogovora iz Brisela.

“Usvajanje ovog zakona je u suprotnosti s onim što smo u subotu prihvatili u Bireslu. Dogovoreno je da pod tačkom 6d da ćemo ove stvari raditi u dogovoru nakon izbora i nakon što bude formirana nova struktura vlasti u roku od šest mjeseci”, rekao je Izetbegović.

Čović je odgovorio kazavši kako usvojen nikakav zaključak u Briselu i da nije ništa usuglašeno.

“A i da jeste, onda tamo točno piše – pristupit će se izmjenama Izbornog zakona odmah, a najdalje šest mjeseci nakon uspostave vlasti u BiH”, rekao je.

Špirić je upitao da li stvarno neko misli da javnost u BiH ne dijeli viziju da su Hrvati obespravljeni i pozvao da se da doprinos usvajanjem ovog zakona.

“Jesmo li spremni graditi demokratsko društvo u BiH? Da demokratski procesi idu naprijed, da ih ne prekidamo? Neće biti idealno dok god budemo ograničavali jedni drugima prava. Ali, ako smo spremni graditi demokratsko društvo, dajte da danas podržimo zakon i nađemo normalno rješenje. Ako imamo većinu Bošnjaka u Predstavničkom domu, vi Hrvati, a i vi gospodo Srbi se nemate čemu nadati. To je najgora poruka koju šaljete. Vrijeme je razmišljamo, razgavaramo i tražimo rješenje”, rekao je Špirić.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari