Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

Državni tužilac Holandije traži ukidanje presude o Srebrenici: Naša država nije kriva

Holandska država je pogrešno smatrana odgovornom za ubistvo 300 muškaraca i dječaka tokom masakra u Srebrenici 1995. godine tokom ratova na Balkanu, izjavio je danas glavni tužilac Holandije Paul Vlas u svojim preporukama rekao Vrhovnom sudu.Paul Vlas je rekao kako je holandski žalbeni sud donio “neshvatljivu” presudu 2017., kojom je potvrdio raniju odluku da su holandske mirovne snage učinile nedovoljno kako bi zaštitile muškarce koji su tražili sklonište u njihovoj bazi UN-a, prenosi dutschnews.nl.

Njegovo mišljenje uzet će se u obzir kada Vrhovni sud bude donosio konačnu odluku 19. aprila.

Okružni sud u Den Haagu je djelimično uvažio tužbu majki i udovica žrtava genocida u Srebrenici 1995. protiv države Nizozemske i njenih vojnih snaga, koji su bili dio mirovnih jedinica Ujedinjenih naroda u BiH. 

Holandija je odgovorna za smrt više od 300 žrtava srebreničkog genocida, navodi se u presudi.

U fokusu građanske tužbe, ispisane na 200 stranica, nalazi se navod da holandski vojnici, tadašnji pripadnici mirovnih snaga, nisu zaštitili Bošnjake u UN-ovoj zaštićenoj enklavi u istočnoj Bosni kada je Vojska Republike Srpske zauzela grad. Nakon toga ubijeno je više od 8.000 muškaraca i dječaka.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti