Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIEpilog akcije "Kolonija": U Sarajevu uhapšeno 14 osoba, među njima i četiri...

Epilog akcije “Kolonija”: U Sarajevu uhapšeno 14 osoba, među njima i četiri inspektora

U današnjoj akciji “Kolonija” pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije (FUP) po nadzorom Tužilaštva KS uhapsili su 14 osoba i izvršili pretrese na 19 lokacija.

Od ranih jutarnjih sati provode aktivnosti na realizaciji operativno taktičke akcije kodnog naziva “Kolonija” u vezi s dokumentovanjem grupe osoba koja zajednički djeluje na području Kantona Sarajevo i svojim djelovanjem već duži vremenski period vrše krivična djela “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela” a u vezi sa krivičnim djelom “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”, te krivična djela “Razbojništvo” i “Teška krađa”.

policija 7

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbi Općinskog suda u Sarajevu 16 policijskih timova izvršili su pretrese na 19 lokacija na području Kantona Sarajevo, te je uhapšeno 14 osoba inicijala M.Z. (1995.), K.A. (1999.), M.O. (2000.), E.Š.(1999.), S.Ć.(1999.), A.A. (1983.), A.M. (1993.), E.P. (1987.), K.K. (1987.), M.A. (1979.), N.P. (1989.), S.P. (1987.), S.K.(1987.), H.H. (1991.), dok se osobe koje su obuhvaćene ovom istragom H.E. (1998.) i A.S. (1999.) nalaze u pritvoru.

Prilikom pretresa je pronađena određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojne droge „Canabis Sativa L“, “Amfetamin”, oružje, municija, mobilni telefonski aparati i sim kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima, a koji će biti dokaz u krivičnom postupku.

Također, ovom akcijom je obuhvaćeno i dokumentovanje osoba koje se dovode u vezu sa koruptivnim krivičnim djelima “Zloupotreba službena položaja ili ovlaštenja”, “Primanje dara i drugih oblika koristi” i “Protuzakonito posredovanje” i “Davanje dara i drugih oblika koristi”.

U vezi s navedenim koruptivnim krivičnim djelima uhapšene su četiri osobe, te su na osnovu Naredbi Općinskog suda u Sarajevu na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona, izvršeni pretresi na sedam lokacija, kojom prilikom su pronađeni predmeti koji potiču ili se dovode vezu sa predmetnim krivičnim djelima, a isti će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije, u zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima.

Nastavljaju se dalje aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

(Klix)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari