Subota, 4 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIHaker izazvao haos u parlamentu BiH

Haker izazvao haos u parlamentu BiH

Poslanicima i delegatima je, naime, otežan rad jer im je rečeno da ne uključuju računare, a na gubitku su i građani, koji ne mogu provjeriti šta rade političari koje plaćaju.

Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda, ističe da ne može prići svojim službenim podacima, odnosno aktima, jer ne smiju upaliti nijedan računar dok to neko ne pokuša popraviti. Pritom, on nije optimista po pitanju toga da će se problem uopšte riješiti.

“Onima koji tamo rade, zapravo ne rade, napad ne otežava rad, jer ni kad je sajt radio, nisu ga upotrebljavali. To se desilo vjerovatno između četvrtka i petka prošle sedmice, te ja od tada ne mogu prići bilo čemu. Ne mogu prići ni podacima koje imam u računaru, koji nemaju veze s mailom, a u pitanju su službeni akti”, rekao je Miletić za “Nezavisne novine”.

Podsjeća da je javno upozoravao da bi se ovo moglo desiti, ali…

“Niko to nije slušao niti koga to interesuje. Bilo je dovoljno vremena da se kupe adekvatna tehnička sredstva, odnosno da se dodatno zaštite ti serveri. Oni moraju shvatiti da oblast sigurnosti zahtijeva ulaganje. Nema sigurnosti bez opreme. Ta tehnička sredstva su skupa, ali ih neminovno moramo nabavljati. Ne samo parlament, već sve institucije koje se bave pohranjivanjem raznih podataka. Ovo je dobar nauk”, upozorio je Miletić, koji je i bivši direktor Federalne uprave policije.

Delegat u Domu naroda BiH Dušanka Majkić kaže da ne vidi posebnu potrebu zašto bi neko izveo hakerski napad, s obzirom na to da su sve informacije koje ima parlament objavljene javno na sajtu.

“Je li možda tu bila neka informacija koju nije trebalo neko da vidi? Vrlo je neobičan način na koji se to dogodilo”, ističe Majkićeva.

Majkićeva, inače druga zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH, kaže da na računaru ima podatke od 2004. godine, što je najstrašnije.

“Sajt ne radi od prošle sedmice. Niko ne smije da mu pristupi u strahu da će zaraziti njegov računar. Sad čekamo da vidimo šta će biti”, ističe Majkićeva za “Nezavisne novine”.

U kojoj je fazi rješavanje ovog problema pokušali smo saznati od Mirze Imamovića, sekretara Zajedničke službe parlamenta BiH, ali njegov komentar nismo uspjeli dobiti do zaključenja ovog broja “Nezavisnih novina”.

Iz Tužilaštva BiH potvrdili su nam da je u radu predmet u vezi sa ovim hakerskim napadom.

“Obaviješten je dežurni tužilac, koji je dao potrebne instrukcije pripadnicima agencija za provedbu zakona, a sve u cilju potpunog rasvjetljavanja događaja i zaštite kapaciteta sajber sigurnosti IT sistema institucija BiH”, rekla je za “Nezavisne novine” Adisa Karačić, stručna saradnica za odnose s javnošću Tužilaštva BiH.

Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o Crypto Locker napadu, odnosno zaključavanju cjelokupnog sistema. Hakeri su, prema dostupnim informacijama, ubacili virus i zaključali sve podatke, s tim što oni nisu uništeni, ali im se ne može pristupiti.

NEZAVISNE

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari