Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Ivanić nakon sastanka s Lavrovom: Rusija podržava cjelovitu BiH i RS kao jedan od bh. entiteta

Ivanić je kazao da je Lavrov dobro upućen u sve što se dešava u BiH te da je na današnjem sastanku jasno kazao kako je Rusija za sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kako kaže, šef ruske diplomatije je jasno istakao da je Rusija za cjelovitu BiH i protiv demonizacije RS-a.

On je kazao da je Rusija poručila kako se neće nametati u BiH, ali da je spremna pomoći našoj zemlji u raznim segmentima, počevši od privrede. Na sastanku je bilo riječi i o zabrani ulaska ruskom piscu Zaharu Prilepinu u BiH. Zaključeno je da će o tome razgovarati sigurnosne agencije.

Ivanić je rekao da se on s Lavrovom poznaje od ranije i da je od ministra vanjskih poslova Rusije dobio rođendanski poklon uz poruku: “Život se nastavlja i nakon 60-e”. Istakao je da nije pozvan u Banju Luku na sastanak sa šefom ruske diplomatije i da je domaćin ruskog ministra zapravo ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Na pitanje o tome da li je Lavrov došao kako bi izrazio podršku nekim političkim opcijama u predizbornoj kampanji, Ivanić je kazao kako smatra dobrim potezom što Lavrov ide u Banju Luku i da bi više svjetskih političara trebalo dolaziti ne samo u Banja Luku nego i u Mostar.

“Uvjeren sam da Rusija ovdje nikoga ne podržava. To što neko to pokušava upotrijebiti u svoju korist, to više govori o kulturi domaćina. Poruke koje smo čuli su više nego jasne. Rusija čvrsto stoji iza Dejtonskog mirovnog sporazuma i protiv je demonizacije RS-a kao jednog od bosanskohercegovačkih entiteta”, rekao je Ivanić.

Na sastanku je bilo govora i o regionalnim prilikama. Ivanić je rekao da je Rusija ranije predložila da se održi sastanak četiri zemlje i to Turske, Rusije, BiH i Srbije čemu se usprotivio Bakir Izetbegović.

VIJESTI

Najnovije vijesti