Četvrtak, 18 Aprila, 2024

Još 11 osoba iz Tuzle, Lukavca i Živinica zaraženo koronavirusom

Na području Tuzlanskog kantona otkriveno je 11 novih pozitivnih slučajeva na koronavirus, a riječ je o osobama koje su iz Tuzle, Lukavca i Živinica. Još jedna osoba je priključena na respirator.

U posljednjem turnusu testiranja u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli potvrđeno je 11 slučajeva infekcije SARS-CoV-2 virusom. Kako je potvrđeno iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK, osam osoba je iz Tuzle, dvije su iz Lukavca i jedna je iz Živinica.

S posljednjim podacima broj aktivno pozitivnih u Tuzlanskom kantonu popeo se na 155, a time je ovaj kanton epidemiološki najugroženiji u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Od ukupnog broja pozitivnih 15 ih je na bolničkom liječenju. Trinaest je u COVID bolnici, dok je dvoje u specijalnom odjeljenju Klinike za plućne bolesti u naselju Slavinovići.

S novim podacima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK došlo je do povećanja broja osoba koje su priključene na respirator, tako da su ih trenutno dvije na potpomognutoj ventilaciji.

U kućnoj izolaciji nalazi se 140 SARS-CoV-2 pozitivnih osoba, dok je pod zdravstvenim nadzorom 370 ljudi kojima nije otkrivena infekcija.

Od početka epidemije 27. marta do danas u Tuzlanskom kantonu koronavirusom zaražene su ukupno 254 osobe, od čega se 92 uspješno oporavilo, a šest je završilo letalno. Samo u proteklih devet dana preminule su tri COVID-19 pozitivne osobe.

Izvor: Klix.ba

VIJESTI

Najnovije vijesti