Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Krizni štab FBiH: Potrebno poduzeti represivne mjere tokom dočeka Nove godine

Danas je u Sarajevu održan sastanak predstavnika Kriznog štaba FMZ, na čelu s pomoćnikom federalnog ministra zdravstva dr. Goranom Čerkezom i zamjenikom direktora FUP-a Ensadom Kormanom te policijskim komesarima kantonalnih MUP-ova u FBiH.

Povod je, kako se navodi, poduzimanje mjera od strane policijskih agencija i drugih nadležnih organa na području FBiH u vrijeme novogodišnjih praznika s ciljem preventivnog i represivnog djelovanja u pogledu spriječavanja širenja koronavirusa.

Raspravljano je, između ostalog, o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, nepoštivanju mjera Kriznog štaba, aktivnosti policije i saradnji s nadležnim organima pojedinačno na području cijele FBiH, odnosno svakog kantona zasebno.

Prema navodima pomoćnika ministra Čerkeza, primjetno je da je epidemiološka situacija stabilnija u mjesecu decembru u odnosu na novembar 2020. godine, ali je i dalje nepovoljna.

“Obzirom da veća okupljanja tokom predstojećih praznika predstavljaju epidemiološki rizik je vrlo je važno poduzeti aktivnosti kako bi se važeće epidemijske mjere maksimalno poštovale. Važećom Naredbom Kriznog štaba FMZ na snazi ostaje zabrana rada ugostiteljskim objektima iza 23 sata, zabrana organizovanog dočeka Nove godine, zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru u odnosu na preporučeni broj, zabrana kretanja u periodu od 23 do pet sati, obavezno nošenje maski i držanje distance, te pridržavanje drugih mjera lične zaštite”, naveo je Čerkez.

Nakon diskusija i izvršenih prijedloga učesnika sastanka, doneseni su zaključci da je potrebno preuzeti preventivne aktivnosti od strane policijskih organa i drugih nadležnih institucija prije dočeka novogodišnjih praznika.

“Potrebno je poduzeti represivne mjere i radnje tokom dočeka istih, te odgovarajuće aktivnosti nakon novogodišnjih praznika, s akcentom na planinska područja, i ugostiteljske objekte na istima. Policijski komesari kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova će održati sastanke s kantonalnim inspekcijskim organima, kako bi se dogovorile zajedničke aktivnosti prije i za vrijeme dočeka Nove godine”, rečeno je na sastanku.

Dodali su da je potrebno pojačati prisustvo patrolnih službi kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova na planinskim područjima, kao i saradnju s inspekcijskim službama po pitanju kršenja naloženih mjera u ugostiteljskim objektima.

“Svako fizičko ili pravno lice koje se ne pridržava mjera i preporuka iz naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, svjesno ugrožava zdravlje stanovništva, zbog čega će biti kako prekršajno tako i krivično sankcionisano na temelju Krivičnog zakona FBiH”, zaključeno je na sastanku Kriznog štaba.

(Klix)

VIJESTI

Najnovije vijesti