Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023

Na svakog nezaposlenog u BiH dođe 20 dunuma neobrađenog zemljišta

lipa_pcele

Prema statističkim podacima, na biroima za zapošljavanje u BiH trenutno se nalazi više od 530.000 osoba. Sve te osobe traže bilo kakav posao. Među nezaposlenim je najveći broj mladih. Veliki broj njih ima i visoko obrazovanje,  piše bh. novinska agencija Patria.

Istovremeno, sela u Bosni i Hercegovini su pusta. Strane nevladine organizacije koje rade u BiH izračunale su da na svakog nezaposlenog čovjeka u BiH dođe oko 20 dunuma neobrađenog zemljiša, koje može biti veoma perspektivno radno mjesto, uložili se samo malo novca, truda i mašte u zemljište.

Primjerice, analize stručnjaka pokazuju da jedan dunum malina može dati između tone i tone i pol ploda. Otkupna cijena maline za 2015. godinu iznosila je 3,5 KM po kilogramu. Velike prehrambene kompanije garantuju otkup bez obzira na količinu.

Perspektivno zanimanje u selima Bosne i Hercegovine može biti i uzgoj pčela i proizvodnja meda. Sa stotinu pčelinjih zajednica četveročlana prodica može ostvariti prihode koji su im potrebni za udoban život. U BiH je velika potražnja i za kozijim mlijekom, domaćim mesom, jajima ali i drugom zdravom hranom, piše Patria.

VIJESTI

Najnovije vijesti