Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Nakon Rješenja Federalne inspekcije, saopćenjem se oglasio GIKIL

Nakon što smo putem medija saznali da je Federalna uprava za inspekcijske poslove donijela Rješenje o obustavi rada GIKIL-a, javnost želimo obavijestiti  o sljedećem:

“U vrijeme kada se svim mogućim naporima poduzimaju koraci kojima bismo obezbijedili stabilnost kompanije, uz obezbjeđenje sigurnosti i rada naših fabrika na prihvatljiv način po pitanju zaštite okoliša, putem sredstava informisanja saznali smo da je Global Ispat Koksnoj Industriji d.o.o. Lukavac izdato pomenuto Rješenje.

Iako do momenta pisanja ovog saopštenja, zvaničnim putem, nismo zaprimili nikakav dokument ove vrste, iznenađeni smo što smo o istom saznali iz medija, i to u momentu  održavanja sastanka sa ministrima i Premijerom Tuzlanskog kantona, a na kojem se raspravljalo o ključnim projektima s ciljem postizanja sigurnog i okolinski prihvatljivog rada naše kompanije.

„Nakon što zaprimimo Rješenje i steknemo uvid u njegov potpuni sadržaj, moći ćemo i da odgovorimo u smislu dozvoljenih daljih koraka. Jako nam je žao što se sve ovo dešava u vrijeme kada su mnogi pozitivni pomaci napravljeni, jer je kompanija nakon dugo vremena, izašla iz teške situacije uslovljene nezahvalnim tržišnim promjenama, ali i nakon što su postignuti višegodišnji ugovori sa kupcima koji dodatno znače stabilnost i mogućnost novih ulaganja“, kazao je Debasish Ganguly, generalni direktor GIKIL-a.

Uz prepoznatost značaja kompanije za ekonomiju Bosne i Hercegovine u cjelini, koju je Kantonalni premijer prenio građanima tokom današnjih izjava za medije, i sami želimo podsjetiti da je GIKIL, na osnovu rezultata postignutih u posljednjih godinu dana, najveći izvoznik u Tuzlanskom kantonu, da je GIKIL četvrti najveći izvoznik u BiH te da kao takav čini više od 1 posto BDP-a zemlje. Sve ovo služi nam kao ubjeđenje da ćemo svi zajedno, koordiniranim naporima i snagama, učiniti sve što možemo kako bismo poboljšali ekološku sliku naše zajednice, te sačuvali kontinuitet proizvodnje i na hiljade radnih mjesta. Napominjemo i da smo ranije, povodom ovih pitanja, kao i po pitanju apliciranja za izdavanje nove okolinske dozvole, za utorak, 28.8.2018.godine, u sjedištu Ministarstva za okoliš i turizam FBiH zakazali novi sastanak, te da ćemo iskoristiti priliku i za pronalaženje načina za prevazilaženje novonastale situacije”, navodi se u saopćenju GIKIL-a.

VIJESTI

Najnovije vijesti