Srijeda, 22 Marta, 2023
NaslovnicaVIJESTINATO sastanak u Briselu: U fokusu Bosna i Hercegovina, Srbija i Kosovo

NATO sastanak u Briselu: U fokusu Bosna i Hercegovina, Srbija i Kosovo

Izvještaj i preporuka Evropskom savjetu da dodijeli kandidatski status predstavlja novu šansu za BiH, rekao je Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje, u ekskluzivnom intervjuu za “Nezavisne novine”, nakon što je Evropska komisija predložila da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata uz osam uslova koje treba ispuniti.

Posljednji je dan sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a u Briselu kada će biti održan sastanak NATO grupe za nuklearno planiranje te sastanci na koje će biti pozvani predstavnici Finske i Švedske, kao i visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borell.

Iako je u fokusu razgovora uglavnom rat u Ukrajini, naoružanje, napredak i jačanje NATO-ove odbrane, kao i povećanje zaštite kritične infrastrukture, s posebnim osvrtom na oštećenje plinovoda, nezaobilazna tema i ovoga skupa bio je zapadni Balkan i Bosna i Hercegovina, javlja izvještač Fene iz Brisel.

Visoki NATO dužnosnik jučer je novinarima govorio o stanju na Kosovu naglasivši pri tomu kako je zapadni Balkan od strateške važnosti za NATO te kako više od 20 godina u toj regiji imaju značajnu ulogu u očuvanju mira.

“KFOR ili međunarodne mirovne snage pod vodstvom NATO saveza na Kosovu djeluju od 1999. godine i imaju zadatak očuvanja reda, mira i stvaranja sigurnosti. Sigurnosno stanje na Kosovu značajno je poboljšano u posljednjih 20 godina. KFOR trenutno broji oko 3.700 vojnika, dok je 1999. godine brojao 50.000 vojnika. Uspjeli smo prilagoditi uvjete na terenu, a KFOR će se nastaviti prilagođavati tim uvjetima” – rekao je visoki dužnosnik.

Ipak ističe kako je situacija na terenu još uvijek krhka te da od zapovjednika KFOR-a zavisi kada će reagirati ukoliko eventualno dođe do eskalacije tenzija.

Ranije je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ustvrdio kako stanje na Zapadnom Balkanu prate veoma pažljivo, dok pored KFOR-a na Kosovu, prisutnost na Balkanu ostvaruju kroz NATO sjedište u Sarajevu, a podršku pružaju i kroz misiju Althea u BiH.

Kako javlja izvještač Fene, danas će novinarima visoki NATO dužnosnik također govoriti o odnosu NATO-a s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom.

Pored toga što su NATO snage prisutne u BiH, izvjesno je da je tema sigurnosnog stanja u našoj zemlji prisutna i u Briselu. Više puta na aktuelnom sastanku ministara odbrane utvrđeno je kako su zapadni Balkan i BiH u fokusu NATO-а te kako postoji inicijativa za jačanje te saradnje.

Tokom jučerašnjeg dana u Briselu je boravio i ministar odbrane BiH Sifet Podžić koji je sudjelovao na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine. Zasjedanje su predvodili predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, a pridružio im se ukrajinski ministar odbrane Oleksii Reznikov, te visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borell.

Inače, na ranije održanom samitu NATO-a u Madridu dogovoren je paket podrške Bosni i Hercegovini u odbrani koji ima za cilj pomoći u izgradnji odbrambenih kapaciteta i provedbu planova za modernizaciju. Tada su zemlje Zapadnog Balkana proglašene područjem od strateškog interesa za NATO.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari