Srijeda, 22 Marta, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETNedostatak radnika u BiH znači povećanje plata, ali ne i veći životni...

Nedostatak radnika u BiH znači povećanje plata, ali ne i veći životni standard građana

Posljednji bilten Centralne banke Bosne i Hercegovine u svom izvršnom sažetku ne otkriva nužno pozitivne promjene u smislu smanjenja inflatornih pritisaka na dohodak radnika u našoj zemlji.

Istaknuto je kako je snažan inflatorni pritisak bio nastavljen i u trećem kvartalu 2022. godine te da su rastu inflacije i dalje najviše doprinosili snažni rast cijena energenata, hrane i proizvodnih materijala na međunarodnim tržištima.

“Pritisci u pojedinim cjenovnim odjeljcima u BIH, prvenstveno u odjeljku Hrana i bezalkoholna pića bili su toliko snažni da ni isčezavanje baznog efekta nije oslabilo inflatorne pritiske u zemlji”, naglašeno je.

Očekivane stope rasta realnog BDP-a za 2023. i 2024. godniu s vrlo niske za nivo razvoja BiH, ali iz Centralne banke još uvijek ne očekuju recesiju u srednjem roku.

U izvještaju je istaknuto i da su primjetne naznake spirale između plata i inflacije, usljed sve većeg sindikalnog pritiska i pada ionako niskog životnog standarda građana.

“Prosječna nominalna plata nije u potpunosti pratila rast inclacije te je rast procječne realne plate bio znatno sporiji”, istakli su.

Očekuju da će smanjenje radno sposobnog stanovništva rezultirati pritiscima na rast plata u srednjem i dugom roku, što će dodatno jačati inflatorne pritiske kroz rast domaćih proizvođačkih cijena.

Također, uprkos negativnoj realnoj kamatnoj stopi kreditini rast u BiH nije značajno intenziviran, što je djelimično i posljedica ugovaranja kredita, posebno onih dugoročnih, uz varijabilne kamatne stope.

Time je potražnja za kreditima pod snažnim utjecajem smanjenja raspoloživog dohotka građana usljed inflatornh pritisaka. KLIX

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari