Petak, 14 Juna, 2024

Nova metoda pobačaja lijekovima do kraja godine u UKC-u

Mogućnosti prekida trudnoće lijekovima, kao sigurna i manje invazivna metoda od do sada poznate hirurške, bila je tema predavanja održanog u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla. Ovo je metoda koja je prisutna u većem dijelu Evrope i daje mogućnost ženama da kroz taj emocionalno i fizički težak trenutak prođu sa što manje posljedica. Jer namjerni prekid trudnoće do sada se obavljao samo hirurškim putem, koji sa sobom nosi mogućnosti velikih komplikacija koje u konačnici mogu dovesti do problema prilikom kasnije želje za zasnivanjem porodice.

Ljuca3

„Upravo ovo je metoda koja štiti maksimalno integritet mekog tkiva, odnosno grlića, materice, način na koji se ne štiti pri hirurškoj tehnici i zbog toga je ova metoda dobra.“, kazala je prof. dr. med. sci. Dženita Ljuca načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla.

Svoja iskustva tuzlanskim ljekarima prenio je dr. Herman Haller, koji kao ljekar u Kliničkom bolničkom centru u Rijeci već nekoliko godina primjenjuje ovu savremenu metodu prekida trudnoće.

„Dakle to nije metoda koja je dostupna po principu da čovjek ode u ljekarnu i kupi sam sebi taj lijek niti na recept. Metoda ima svoje određene prednosti u odnosu na klasične kirurške metode, ali i ona se mora isključivo raditi pod paskom ginekologa, u zdravstvenoj ustanovi gdje se to sve skupa može provesti i naravno sukladno zakonu dotične države, u ovom slučaju Bosne i Hercegovine, odnosno FBiH.“, istakao je prof. dr. med. sci. Herman Haller, KBC Rijeka.

Lijekovi koji se u ovom slučaju koriste za induciranje pobačaja uzrokuju simptome identične onima koji se događaju u slučaju spontanog pobačaja. Ove lijekove žena uzima kod kuće i kasnije dolazi u bolnicu na kontrolu.

„Mi očekujemo već krajem godine da bi mogli imati prve pacijente,… jer odluka o prekidu trudnoće za ženu predstavlja i emocionalni i psihički stres i nešto je što na ovaj način želimo pomoći pacijentima.“, dodala je prof. Ljuca.

Na ovaj način svim pacijenticama će se pružiti mogućnost izbora, a uskoro će im upravo Univerzitetski klinički centar Tuzla, priuštiti i jednu sofisticiranu metodu, kao što je ova medikamentozna.  S obzirom da se radi o ljekovima koji nisu registrirani u Bosni i Hercegovini, očekuje se da procedura oko dozvola nadležnih institucija potraje nekoliko mjeseci.

Izvor: RTV Slon

VIJESTI

Najnovije vijesti