Petak, 1 Decembra, 2023

Novi slučajevi lažiranja diploma

Čini se da u Bosni i Hercegovini nema kraja zvanjima bez znanja. Isplivavaju novi slučajevi krivotvorenja diploma. Tužilaštvo Brčko Distrikta podiglo je optužnicu protiv tri ljekarke. One su, sumnja se, pri izdavanju medicinske dokumentacije koristile zvanja koja nisu imale. Lažno su navele subspecijalizacije – neonatologa, hematologa, odnosno onkologa. Sa krivotvorenim diplomama iz BiH radilo se i u Hrvatskoj, i to upravnim tijelima općina gradova, županija, ali i državnim tijelima susjedne zemlje.

U ovim su institucijama u BiH izdate nevjerodostojne isprave:

– Centar usmjerenog obrazovanja Derventa – dvije isprave
-JU Medicinska škola Doboj
-Srednjoškolski centar “Nikola Tesla” Bosanski Šamac

Posjedovali su ih službenici u upravnim tijelima općina, gradova i županija u Hrvatskoj. Iz BiH su četiri od ukupno 25 nevjerodostojnih, utvrđeno je provjerom tokom prošle i pretprošle godine. I u državnim tijelima Hrvatske, od 25 nevjerodostojnih diploma, dvije su iz BiH i to:

-(bivšeg) Saobraćajnog centra u Konjicu
-Ekonomsko trgovinsko ugostiteljskog centra u Bihaću.

Potvrđeno je ovo iz Ministarstva uprave Republike Hrvatske za N1, uz napomenu da su dokumenti mogli biti i krivotvoreni, ne nužno izdati u pomenutim institucijama.

Da nema kraja zvanju bez znanja, pokazuje i jutrošnje hapšenje profesora u Tuzli. Šezdesetdvogodišnjak je, sumnja se, vanrednim polaznicima Mješovite srednje rudarske škole, uzimao novac. Oni bi, zauzvrat, bez polaganja ispita, “postajali” rudarski ili geološki tehničari.

“Policijski službenici ove uprave dokazali su da je on od 10 kandidata uzeo 4.870 KM, a sumnja se da je bilo i više kandidata u tom periodu”, kaže Marina Zović, viši inspektor FUP-a.

U Federalnoj upravi policije kažu da ovo nije usamljen slučaj krivotvorenja diplome.

“U prethodnom periodu službenici FUP su u okviru drugih istraga dolazili do falsifikovanih diploma. Najčešće se radilo o diplomama koje se tiču sticanja znanja stranih jezika, potrebnim za rad u zemljama EU. Mi smo vezano za te slučajeve nadležnim Tužilaštvima podnijeli izvještaje o počinjenom krivičnom djelu protiv više lica”, ističe Marina Zović, viši inspektor FUP-a.

U susjednoj Hrvatskoj, Ministarstvo obrazovanja pokrenulo je vanrednu provjeru diploma oko 90.000 zaposlenih u sistemu obrazovanja i nauke. Povod – otkrivena je osoba sa krivotvrenom diplomom Sveučilišta u Zagrebu. Ovako veliku akciju BiH još nije vidjela.

Ministrica obrazovanja u Kantonu Sarajevo Zineta Bogunić najavljuje izuzetak:

“Ja sam reviziju diplome tražila iz prakse kada sam bila direktor škole, jednog mog uposlenika, koji je imao prvi stepen matematike i fizike, a onda je upisao visoku školu fizičkog i za godinu dana dobio je zvanje profesora fizičkog. Inspekcija se proglasila nenadležnom. Ministarstvo nikada nije odgovorilo, za tri godine. Revizija diploma će biti. Počnite od mene. Počet ću i ja od svoje diplome i svoga diploma, neka svako pomete u svojoj avliji. Počet će od sutra. Već smo pripremili uputu prema školama”.

A da je zvanje medicinske sestre u školi “Multilingua” iz Sanskog Mosta moguće steći za dvije sedmice i sa 2.500 KM dokazala je i Azra Omerović, novinarka Žurnala. (N1)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti