Subota, 4 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTINovi ultimatum za Srbiju: Za ulazak u EU morat će osuditi rusku...

Novi ultimatum za Srbiju: Za ulazak u EU morat će osuditi rusku agresiju i uvesti sankcije Rusiji

Europska komisija poručila je da bi stav Srbije o ruskoj agresiji na Ukrajinu mogla utjecati na proces evropskih integracija zemlje.

Michael Miller, šef jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Komisiji, ukazao je na uslove za napredak Srbije u procesu pregovora o članstvu, uključujući vladavinu prava i dijalog sa Kosovom ali je podvukao da će se uzeti u obzir i pitanje uvođenja sankcija Rusiji.

– Došlo je do veoma značajne evolucije u geopolitičkom kontekstu i stav Srbije o agresiji Rusije na Ukrajinu biće suštinski element koji treba razmotriti. Srbija je svjesna očekivanja EU o usklađivanju, uključujući restriktivne mjere (protiv Rusije) – izjavio je Miller na sastanku Vanjskopolitičkog komiteta Europskg parlamenta gdje se raspravljalo o nacrtu rezolucije o Srbiji.

Izvjestilac za Srbiju u Europskom parlamentu Vladimir Bilčik također je poručio da bi neuvođenje sankcija imalo i posljedice po Srbiju, ali je izrazio nadu da će se zvanični Beograd uskladiti sa odlukama EU po pitanju Rusije.

– Suverene države donose suverene odluke, ali suverene odluke također imaju posljedice po međunarodna partnerstva, saveze i evropske integracije. Nadam se da će odluke u Srbiji nakon izbora, odražavati evropske težnje Srbije – poručio je Bilčik.

On je pred Vanjskopolitičkim komitetom EP predstavio nacrt Rezolucije za Srbiju, u kojoj se, između ostalog, formalno traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji.

Šefica odjeljenja za Zapadni Balkan u Europskoj službi za vanjsku akciju Elsa Fenet je pozitivno ocijenila odluke Srbije da glasa u Ujedinjenim nacijama za osudu Rusije zbog invazije na Ukrajinu, ali je navela da bez obzira na ove važne odluke, potrebne su konkretne akcije.

– Srbija još uvijek nije uskladila nijednu od restriktivnih mjera koje se direktno odnose na sankcije Ruskoj Federaciji. Kontakti s Rusijom se nastavljaju i na najvišem nivou, uključujući i neke ličnosti koje su kontroverzne. Srbija održava letove sa Rusijom – navela je Elsa Fenet.

Srbija je jedina država koja nastoji da postane članica EU a da se nije uskladila sa odlukama Evropske unije oko sankcija protiv Rusije. Zvaničnici u Srbiji, uprkos pozivima sa Zapada, i dalje odbijaju da uvedu sankcije Kremlju.

Srbija je tri puta glasala protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama (UN), ali je izričita u tome da podržava samo odluke koje se ne odnose na sankcije, piše RSE.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari