Petak, 1 Marta, 2024

Od početka sezone gripe u FBiH devet smrtnih slučajeva

U Federaciji BiH i dalje se bilježi srednja aktivnost bolesti sličnih gripi, uz smanjenje aktivnosti  u odnosu na prethodnu sedmicu. Oboljeli se registriraju u svim kantonima u Federaciji BiH.

U Referalnoj laboratoriji za gripu do sada su testirana 272 uzorka, od kojih je 101 (37,1%) pozitivan na virus gripe tip A, i to 57 uzoraka na podtip A(H3N2) i 44 uzorka na podtip A(H1N1)pdm09.

Do sada je prijavljeno ukupno 85 SARI slučajeva pozitivnih na virus gripe, hospitaliziranih na sedam klinika u Federaciji BiH. SARI slučajevi pozitivni na virus gripe prisutni su u svim dobnim skupinama, najviše u skupini 25-64 i 65+.

Od početka sezone, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je devet smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđen virus gripe tip A. Kod tri pacijenta izoliran je podtip A(H3), kod četiri pacijenta podtip A(H1N1)pdm09, dok kod dva pacijenta nije urađena subtipizacija. Riječ je o pacijentima sa popratnim hroničnim oboljenjima. Četiri slučaja registrirana su u Kantonu Sarajevo, tri u Tuzlanskom i dva slučaja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. (RTV SLON)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti