Četvrtak, 26 Januara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETPodignuta optužnica za ratne zločine počinjene u mjestu Lješevo

Podignuta optužnica za ratne zločine počinjene u mjestu Lješevo

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:

-Vidović Marinka, rođenog 1958. godine u Sarajevu, nastanjen u Loznici, državljanin Bosne i Hercegovine i R Srbije,

-Vujović Pere, rođenog 1970. godine u Sarajevu, nastanjen u Feketiću, državljanin Bosne i Hercegovine i R Srbije.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, optuženi Vidović u svojstvu  komandanta, a optuženi Vujović u svojstvu pripadnika Interventnog voda 1. Ilijaške lakojurišne brigade VRS, na području mjesta Lješevo, općina Ilijaš, tijekom mjeseca lipnja / juna 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se terete da su dana 5.6.1992. godine, zajedno sa drugim osobama, izvršili napad na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mjestu Lješevo, tokom kojeg je vršeno paljenje kuća i lišavanje slobode civilnog stanovništva, koje nije uspjelo pobjeći, a koje je nakon toga pod prijetnjom oružjem, postrojeno u dvorištu jedne kuće, gdje su dvojica optuženih, osobno i izravno, zajedno sa još najmanje 5 pripadnika iste jedinice, pucanjem iz vatrenog oružja, ubili dvadeset civila, uglavnom članova porodica Fazlić, Masnopita, Avdukić i dr. među kojima je bilo žena i starijih osoba, te teže ranili dvije osobe.

U optužnici se navodi da je nakon ubistva civila, zarobljeno svo preostalo stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, najmanje 100 osoba, među kojima muškarci, žene i djeca, koji su odvedeni u prisilno zatočenje u mjestu Podlugovi.

Navode optužnice, tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 19 svjedoka, među kojima jedan svjedok uz dodijeljene mjere zaštite, 2 stručna vještaka sudsko-medicinske struke, prilaganjem izjava preminulih svjedoka, te svjedočenjem oštećenih članova porodica ubijenih, kao i prilaganjem više od 120 dokaznih materijala.

Optuženi se terete za krivično djelo-Zločin protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

federalna.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari