Subota, 23 Septembra, 2023

Poplave širom BIH, U TK za sada mirno

Topljenje snijega i obilne padavine izazvale su izlijevanje rijeka i pokretanje klizišta u Srednjobosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu. Trenutno je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno na ulazu u Bugojno, kao i na magistralnom putu M-5 Kiseljak-Busovača u mjestu Bilalovac.

Povećanje vodostaja bilježi se na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, a naročito na slivu rijeke Une i Sane, te gornjem i srednjem toku rijeke Bosne.

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkom stanju se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava.

Zbog svega navedenog, kao i promjenljivih vremenskih uslova koji se očekuju u narednom periodu, kako je najavljeno, Agencija za vodno područje rijeke Save  nastavlja sa redovnim praćenjem vodostaja i obavještavanjem o stanju na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH.

Zbog naglog topljenja snijega došlo je do naglog povećanja vodostaja rijeke Une,Sane i Klokota. Vodostaji se prate te iz Agencije kažu da nemaju dojava o plavljenju objekata.

Kako je za RTV Slon potvrđeno iz Operativnog centra civilne zaštite TK, na području Tuzlanskog kantona za sada nema prijavljenih slučajeva klizišta i poplava.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.,00 sati bio je 199,37 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.)., u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme viši za 38 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,2 m3/s. (RTV SLON)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti