Srijeda, 27 Septembra, 2023

Porezna uprava FBiH – U 326 kontrola zatečeno 77 neprijavljenih radnika i zapečaćena 43 objekta

Porezna uprava Federacije BiH je 19. i 20. febrauara 2019. godine na području Federacije BiH, odnosno na području 55 općina izvršila 326 inspekcijskih nadzora kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva,  industrijsku djelatnost i djelatnost priređivanja igara na sreću klađenjem.  

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 77 neprijavljenih radnika, 99 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 21 objekt u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 18 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćena su 43 objekta, a u 182 slučaja izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od  452.200,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone. Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 6 mjeseci.

Porezna uprava poziva sve radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu. Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave možete dostaviti anonimno putem:

M.O.

VIJESTI

Najnovije vijesti