Četvrtak, 7 Decembra, 2023

Predloženo povećanje minimalnih penzija

Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje danas je uputio Vladi Federacije BiH informaciju da su se stekli ekonomski uslovi da Vlada FBiH može iskoristiti mogućnost, koju joj daje član 81 novog Zakona o PIO, da vanredno poveća minimalne penzije

U skladu s ekonomskim mogućnostima i ograničenjem, postavljenim tim članom Zakona, da to povećanje može biti do stope rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini, FZ MIO/PIO je predložio Vladi da donese odluku da se minimalne penzije povećaju za 3,2 posto. Tako uvećana minimalna penzija sada će iznositi 359,2 marke i nju će, kao i dosadašnju minimalnu penziju primati oko 186.000 penzionera.

Osim tog broja, penzije će se povećati na novi iznos minimalne penzije i za još oko 6.800 penzionera koji su do sada primali iznos između nove i stare minimalne penzije, do iznosa nove minimalne penzije, tako da će povećanjem biti obuhvaćeno oko 193.800 penzionera, od ukupno 416.500 koliko ih je sada na isplati, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću FZ MIO/PIO.

Iz Zavoda podsjećaju da će, u skladu sa zakonskom odredbom o obaveznom godišnjem usklađivanju svih penzija,15.4.,s primjenom od 1.1., biti usklađene sve penzije, osim maksimalnih, te da se očekuje postotak usklađivanja također preko 3 posto.

To usklađivanje će se primijeniti i na novi iznos minimalne penzije, tako da će minimalne penzije u 2019.godini biti više od 370 maraka, što je povećanje u odnosu na 28. februar prošle godine do kad je primjenjivan stari zakon o PIO-u, za preko 14 posto, navodi se u saopćenju.

(RTV Slon/Fena)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti