Četvrtak, 23 Maja, 2024

Prognoza / Meteorolozi za danas upozoravaju: “Vrijeme je opasno, budite svjesni rizika”

Narandžasto upozorenje, zbog očekivanih vrelina, na snazi je i danas za područje cijele Bosne i Hercegovine.

I danas nas očekuju izrazito visoke vrijednosti temperature zraka.

Vrijeme je opasno. Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva data od strane vaših državna tijela”, opis je meteoalarma u narandžastoj boji.

Jutros je u Bosni sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Hercegovini je sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 17; Bugojno, Ivan-sedlo i Sanski Most 19; Prijedor 20; Bihać, Sarajevo i Zenica 21; Banja Luka i Tuzla 22; Doboj i Gradačac 23; Mostar 24; Bijeljina i Trebinje 25°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 944Pa, za 1hPa je veći od normalnog i ne mijenja se.

Danas u Bosni sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Hercegovini sunčano. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 39°C. U Sarajevu pretežno sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko 38°C.

U petak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 39°C.

U subotu u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Poslije podne pljuskovi sa grmljavinom su mogući na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40°C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar umjerene jačine, sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 39°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod

VIJESTI

Najnovije vijesti