Utorak, 27 Februara, 2024

Ryanair počinje sa širenjem: Završena era visokih cijena karata u BiH

Ryanair je prošle sedmice najavio uvođenje letova za Sarajevo iz pet evropskih gradova počevši od marta iduće godine, s ciljem najvećeg prijevoznika na kontinentu da u prvoj godini poslovanja preveze 200.000 putnika i da nakon toga dodatno raste.

“Ryanair je jedini zračni prijevoznik koji može ostvariti brzi rast u Bosni i Hercegovini – oštra suprotnost konkurentskim zračnim prijevoznicima koji nastavljaju ukidati rute i smanjivati kapacitete. Ove nove rute donijet će vrijedne dolazne turističke i poslovne prilike u Sarajevo iz Belgije, Njemačke, Italije, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva – dok će također omogućiti povezanost za građane i posjetitelje Bosne i Hercegovine po najnižim cijenama karata u Evropi. Planiramo opsluživati 200.000 putnika na ovim letovima u prvoj godini i otvoriti 150 lokalnih radnih mjesta”, rekao je glavni komercijalni direktor Ryanaira, Jason McGuinness, javlja Ex-Yu Aviation.

Namjeravajući se na konkurente McGuinness je rekao da je blisko sarađivao s partnerima u Aerodromu Sarajevo, Turističkom zajednicom i Vladaom KS kako bi pokrenuli pet novih ruta.

“Nadamo se da ćemo ojačati te odnose tokom vremena dok nastavljamo raditi zajedno kako bismo osigurali daljnji dolazni turizam, povezanost i niske cijene karata za Bosnu i Hercegovinu i njene građane i posjetitelje. Predugo su saobraćaj na sarajevskom aerodromu kočili visokotarifni zračni prijevoznici kao što su Turkish, Austrian i Wizz. Ova era visokih cijena završava dolaskom Ryanairovih niskih cijena”, rekao je.

Glavni komercijalni direktor za sada je isključio mogućnost otvaranja baze u Sarajevu, ali je dodao da prijevoznik planira dugoročnu prisutnost u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

“Mislim da je Sarajevo uvijek predstavljalo prazninu u našoj mreži i uvijek smo imali želju letjeti iz Sarajeva, ali su troškovi bili previsoki. Ne zanimaju nas kratkoročni dogovori i poslovi. Ovih pet novih ruta samo su početak. Tokom razgovora s upravom aerodroma i vladinim ministrima rekao sam da je Ryanair tu da raste. Želimo se širiti u Sarajevu, ali treba uzeti u obzir i trenutno vrlo konkurentno tržište”, rekao je g. McGuinness. Dodao je: “U početku nećemo imati bazu u Sarajevu. Kada uspostavimo bazu, onda ćemo direktno zapošljavati tehničare, pilote i kabinsko osoblje. Nismo još u toj fazi, ali radimo na tome”.

Ryanair je najavio dolazak u Sarajevo nakon prijave na javni poziv za dodjelu subvencija za pokretanje novih linija. U međuvremenu je raspisan novi konkurs, iako je primarno usmjeren na Norwegian Air Shuttle i SAS Scandinavian Airlines, koji su iskazali interes za opsluživanje glavnog grada Bosne i Hercegovine. Prva se prijavila na prethodni natječaj, no prijava je predana nakon zadanog roka.

VIJESTI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najnovije vijesti