Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Slučajni prolaznici na mjestu nesreće zaslužni za 90 posto spašenih života

Svjetski dan prve pomoći  prilika je da se naglasi ideja humanosti koja je začeta prije 150 godina. Od tada se prva pomoć potvrđuje prije svega kao humani čin koji je izraz želje da solidarno, bez razlike pomognemo svima kojima je pomoć potrebna. Edukativno pokazna vježba koja je održana danas,  rezultat je dugotrajnih priprema i koordinacije gradskog Crvenog križa Tuzla, jedinica MUP-a TK, policijske uprave Tuzla, jedinica Civilne zaštite, vatrogasnih jedinica,  te tuzlanskog Doma zdravlja. Pogledajmo kako je to danas izgledalo.

Poznavanje prve pomoći spašava ljudske živote, ali te činjenice ljudi, nažalost, postaju svjesni tek kada se nesreća dogodi. Statistike pokazuju kako hitna medicinska pomoć na mjesto nesreće dolazi najranije deset minuta nakon poziva, a kako su prve minute nakon nesreće ključne, život povrijeđene osobe ovisi o znanju i hrabrosti prisutnih. Biti nijemi posmatrač, dozivati upomoć ili pružiti pomoć?

Koliko su važne prve minuta nakon nesreće pokušali su danas ukazati volonteri Crvenog križa Tuzla, koji su simulacijom nesreće izazvane prirodnom katastrofom, provjerili obučenost i spremnost službi zaštite i spašavanja, ali i ukazali na važnost edukacije odraslih osoba kako bi znale pomoći djeci u situacijama kada im je ugroženo zdravlje i život.

“Ovo je jedan od rijetkih gradova unutar BiH koji u ovom trenutku može pokazati ovakvu spremnost u obavještavanju, koordinaciji, izvođenju spašavanju i konačnom zbrinjavanju povrijeđenih osoba unutar jedne katastrofe kao što je to danas prikazano u zemljotresu” – kazala je prof.dr.Ervin Alibegović, predsjednik gradskog Crvenog križa Tuzla.

Iako je u pružanju prve pomoći najvažnije spasiti nečiji život, pružiti brzu i pravilno izvedenu prvu pomoć, važno je istaknuti i činjenicu da prva pomoć zbližava ljude u nevolji i pomaže u prevladavanju sve prisutnijeg nasilja, netolerancije i nepoštivanja različitosti. Osposobljavanjem stanovništva za pružanje prve pomoći nastoji se izgraditi svijest o solidarnom pomaganju svima kojima je pomoć potrebna.

“Želimo da budemo spremni u slučaju prirodnih nesreća. Nema šta Grad Tuzlu nije zadesilo od prirpdnih nesreća, moćemo reči da zemljotres nije bio, ali želimo da budemo spremni i za takve situacije. Posebno je bitna brzina djelovanja da bi spasili što više života” – kazao je Miralem Mulać, šef Odjeljenja za zaštitu i spašavanje CZ Tuzla.

Da su nesreće sastavni dio svakodnevnog života pokazuje i podatak da svakih pet sekundi u svijetu umire jedna osoba od posljedica povređivanja. Prva pomoć je važan korak u spašavanju života, smanjenju invaliditeta i povećanju šansi za preživljavanje, a to pokazuje i ohrabrujuća statistika, u kojoj su slučajni prolaznici koji se zateknu na mjestu nesreće zaslužni su za oko 90 posto spašenih života. (RtV SLON)

VIJESTI

Najnovije vijesti