Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

Službenici UIO BiH zaustavili carinjenja robe u Carinskoj ispostavi Sarajevo zbog sumnje u kršenje intelektualne svojine.

Vršeći redovne aktivnosti na kontroli prometa roba službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Carinska ispostava Sarajevo, otrkili su nedozvoljen  promet robe kod uvoznika iz Visokog. Radilo se o pošiljci koja se sastojala od ženskih torbi, bižuterije i etiketa porijeklom iz Kine. Kako se radilo o robi iz posebne Naredbe UIO, izvršen je detaljan fizički pregled pošiljke i tom prilikom iskazana je sumnja u povredu intelektualne svojine za neke robne marke. Sumnja je iskazana kod ženskih torbi robne marke BVLGARI, CHANEL, DIOR, FENDI i GUCCI.

Roba je uzrokovana, fotografisana i od zakonskih zastupnika zatraženo je da se izjasne i provjere da li se radi o povredi intelektualne svojine. Potvrđena je povreda intelektualne svojine kod  36 kopija ženskih torbi marke BVLGARI,  kao i  kod 14 kopija ženskih torbi marke CHANEL. Za ostale robne marke se čeka povratna informacija od zastupnika,  a zbog sumnje u povredu  intelektualne svojine ova roba je privremeno oduzeta.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane u BiH da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik nezakonite trgovine, utaje akciza, carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

M.O.

VIJESTI

Najnovije vijesti