Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

Snage lojalne aktuelnoj vlasti uspjele su vratiti kontrolu u najvećim turskim gradovima

turkey-military-coup_650x400_51468657445

Nakon pokušaja državnog udara kojeg je u noći sa petka na subotu pokušao izvesti dio vojske Republike Turske, snage lojalne aktuelnoj vlasti uspjele su vratiti kontrolu u najvećim gradovima, javljaju agencije.

Prema riječima Umita Dundara, novoizabranog šefa turske vojske, najmanje 104 vojnika i oficira privržena pobunjeničkoj frakciji ubijena su u sinoćnjem pokušaju državnog udara, prenosi Reuters. Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan obratio se naciji putem televizije nakon pokušaja vojnog državnog udara. On je izjavio kako je “sve gotovo” i da će odgovorni žestoko platiti za pokušaj rušenja legitimno izabrane vlasti.  Turski predsjednik pozvao je građane da ostanu na ulicama i upozorio na mogućnost novog pokušaja da vojska preuzme vlast.

“Novi pokušaj udara može se dogoditi u svakom trenutku, treba da zadržimo kontrolu nad ulicama”, napisao je Erdogan na svom Twitter nalogu.

Jutros oko pet sati preokret je postao vidljiv nakon uspjeha snaga odanih aktuelnoj vlasti, a posebno nakon masovne predaje vojnika koji su cijelu noć blokirali jedan od istanbulskih mostova.

Ranije je u sukobu pobunjene vojske i policije te civilia ubijeno najmanje 60 osoba koji su izašli na ulice Ankare kako bi podržali vlast Recepa Tayyipa Erdogana. Sukobi su se uglavnom odvijali oko zgrade Parlamenta i Palate predsjednika. Vojska je više puta otvorila vatru na civile.

VIJESTI

Najnovije vijesti