Subota, 10 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIStoltenberg: Pojačat ćemo podršku svima koji su izloženi ruskom pritisku, uključujući BiH...

Stoltenberg: Pojačat ćemo podršku svima koji su izloženi ruskom pritisku, uključujući BiH i Gruziju

Generalni sekretar NATO-a održao je u srijedu u Briselu konferenciju za medije uoči sutrašnjeg NATO samita i dolaska predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden).

– NATO i partneri odgovorili su na ovu krizu jakom podrškom Ukrajini i uz troškove bez presedana za Rusiju. NATO je djelovao brzo i ujedinjeno kako bi zaštitio, branio sve saveznike. Stotine hiljada savezničkih vojnika su u visokom stanju pripravnosti u zemljama članicama. 100.000 američkih vojnika je trenutno u Evropi. Na sutrašnjem samitu donijet ćemo daljnje odluke. Očekujem da će se lideri usaglasiti o osnaživanju NATO stava u svim domenama uz velika povećanja naših snaga na istočnom krilu Saveza, na kopnu, u zraku i na moru. 

Prvi korak je raspoređivanje četiri nove NATO borbene skupine, u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj uz postojeće snage u baltičkim zemljama i u Poljskoj. To znači da ćemo imati osam međunarodnih borbenih skupina na zapadnom krilu, od Baltika do Crnog mora. Suočavamo se s novom stvarnošću za našu sigurnost stoga moramo resetirati našu odbranu i to dugoročno. Sutra će NATO lideri ponoviti našu podršku Ukrajini. Ukrajina ima pravo na samoobranu u okviru Povelje UN-a i mi pomažemo Ukrajincima da ostvare to temeljno pravo – rekao je Stoltenberg.

Podrška Ukrajini

Rekao je da očekuje da će se sutra saveznici usaglasiti o dodatnoj podršci koja uključuje kibernetičku sigurnost, kao i opremu koja će pomoći Ukrajini da se zaštiti od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih prijetnji.

– Invazija predsjednika Putina je brutalna, a ljudska patnja je zastrašujuća i bolna za gledati. Odlučni smo u tome da učinimo sve što možemo da bismo pružili podršku Ukrajini, ali imamo odgovornost osigurati da rat ne eskalira izvan granica Ukrajine i da ne dođe do sukoba između NATO-a i Rusije, to bi dovelo do još više smrti i razaranja. Očekujem i da ćemo pojačati podršku svim partnerima koji su izloženi ruskom pritisku, uključujući Gruziju i BiH. Radeći zajedno s EU-om moramo im pomoći obraniti njihov suverenitet – kazao je Stoltenberg.

Ponovio je da NATO osigurava Ukrajini podršku bez presedana. Kazao je da članstvo Ukrajine u NATO-u nije na dnevnom redu samita, ali je pomoć Ukrajini na vrhu dnevnog reda.

Zveckanje nuklearnim oružjem

Soltenberg je komentirao i jučerašnju izjavu glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova koji je rekao da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje samo ako bude ugroženo njezino postojanje.

– Rusija mora zaustaviti zveckanje nuklearnim oružjem. To je opasno i neodgovorno. NATO je tu da štiti i brani sve saveznike i prenijeli smo jasnu poruku Rusiji, nuklearni rat se ne može dobiti i u njega se ne može upuštati. To samo naglašava važnost okončanja rata u Ukrajini. Moramo učiniti sve da spriječimo da rat eskalira van granica Ukrajine i da postane smrtonosniji i opasniji od onoga čemu danas svjedočimo. Svaka uporaba hemijskog, biološkog, nuklearnog oružja će stubokom promijeniti prirodu sukoba i Rusija mora znati da neće nikada moći pobijediti u nuklearnom ratu. Njihovo kontinuirano zveckanje nuklearnim oružjem i retorika su u suprotnosti s onim što su izjavili u okviru NATO-a i drugih formata o sprečavanju nuklearnog sukoba – rekao je Stoltenberg.

Naglasio je važnost sutrašnjeg samita. 

– To je izvanredan samit u izvanrednoj sigurnosnoj situaciji. Suočavamo se s najvećom sigurnosnom prijetnjom od kraja Drugog svjetskog rata. Uvjeren sam da će se saveznici složiti u pogledu svih važnih pitanja – rekao je Stoltenberg.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari