Nedjelja, 14 Jula, 2024

U Turskoj uvedeno vanredno stanje

turskajutrosafp

Vijeće ministara Turske odlučilo je da uvede vanredno stanje u trajanju tri mjeseca, rekao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u obraćanju naciji, javlja Al Jazeera.

Vijeće sigurnosti i Vijeće ministara, nakon duboke analize, odlučili su da se „uklone i eliminišu svi članovi terorističke strukture”, kazao je Erdogan.

Turska optužuje organizaciju FETO koju predvodi imam Fethullah Gulen, da stoji iza propalog pokušaja vojnog udara.

– Kao predsjednik ove države sam ponosan i nadam se da ćemo iz ovoga izaći još jači. U pitanju je prijetnja usmjerena prema demokratiji i slobodi i cilj nam je da poduzmemo mjere da se to stanje smiri. Ovo je pokazalo ko je spreman da po cijenu života brani državu, a ko je na strani diktature. Naš narod je pokazao da je njihov izbor na strani demokratije. U tom smislu, svima se želim zahvaliti od srca, kakvoj god oni ideologiji pripadali. Pokazali su šta znači snaga vjere. Stali su ispred tenkova i pokazali da su spremni pogniuti za svoju državu –  rekao je Erdogan. Turski predsjednik je odao počast građanima koji su stali ispred tenkova.

– Sve su to uspjeli, uprkos paljbi terorista. Tako da sada imamo situaciju da naši ljudi širom zemlje svaki dan izlaze na trgove kako niko ne bi pokušao nešto slično. Tako je i danas. Kada smo imali situaciju da teroristi napadaju, policajci i vojnici su bili spremni. Naš narod to nikada neće zaboraviti – rekao je turski predsjednik te zahvalio i medijima.

– Zaista, niko od predstavnika medija ne treba da ima briga po pitanju medijskih sloboda. Sve radimo zbog njihovih interesa. Ovaj narod je sposoban da određuje svoju sudbinu. Vanrednim stanjem želimo očuvati demokratiju i to je jedini smisao – kazao je Erdogan.

On je rekao da ekonomske institucije ne trebaju brinuti što je u Turskoj uvedeno vanredno stanje.

– Danas sam čuo da je smanjen kreditni rejting Turske. Ali ,ta informacija je političkog karaktera, nama oni ne trebaju. Mi smo odlučni i vidjet ćete na koji način ćemo nastaviti ulagati u nove investicije. Ono što vi radite nije dovoljno da spriječi naše investicije. Oni čekaju ovakve trenutke. Moguće je i da sutra puste određene viruse na našem tržištu, ali mi ćemo nastaviti sa ekonomskim reformama. Naša Centralna banka je dala potrebne izjave i ja vjerujem da će se ekonomija nastaviti razvijati istim tempom. Nećemo odustajati od finansijske discipline – kaže Erdogan.

Nismo nikad odustajali od demokratije, nećemo odustajati ni u budućnosti – rekao je Erdogan.

– Ovlaštenja guvernera i načelnika će biti veća. Oni će zajedno sa lokalnim snagama biti dio procesa koji slijedi. Sve u koordinaciji sa Vladom. Ja sam tu da zajedno sa sigurnosnim strukturama otklonim viruse, to kancerogeno tkivo. Tako ćemo nastaviti i čišćenje u Oružanim snagama – rekao je turski predsjednik.

VIJESTI

Najnovije vijesti