Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

Umrežavanjem ginekologa u TK do bolje usluge pacijenticama

ukc-tuzla

Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla inicirala je sastanak Koordinacije ginekologa javnog sektora, UKC-a Tuzla i domova zdravlja u Tuzlanskom kantonu s ciljem kvalitetnog umrežavanja svih subjekata koji učestvuju u zdravstvenoj zaštiti žena u oblasti ginekologije u Tuzlanskom kantonu. U koordinaciju je uključen i Posavski kanton i Brčko distrikt BiH, upravo zbog teritorijalne bliskosti ali i zajedničkih interesa za poboljšanje zdravstvene zaštite žena.

“Jedan kontinuirani ali direktni kontakt ginekologa TK ali i bliskog okruženja, što u suštini će dovesti i do kontakata dobrih među našim ustanovama i boljeg funkcionisanja sistema, a sve u svrhu unapređenja zdravlja naših pacijentica.“, kazala je prof.dr.med.sci.Dženita Ljuca, načelnica klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla.

Umrežavanje će najviše doprinijeti pacijenticama, da bi dobile kvalitetniju uslugu, izbjegle gužve i čekanja. Ovo su istakli i ljekari iz Brčko Distrikta koji su do sada pacijente morali slati u Beograd ili Zagreb i pored UKC-a Tuzla koji im je teritorijalno najbliži.

„Mene raduje ovaj današnji sastanak jer od njega očekujem puno, da imamo trasiran put i kanalizaciju pacijenata sa određenim problemima, kao što su karcinom grlića maternice i jajnika, kao i prematuritet.“, istakao je
prim.dr. Slavko Nikić, šef Odjela ginekologije u Bolnici Brčko Distrikt.

„Da se naši poslovi koje redovno obavljamo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti usklade sa poslovima UKC-a. Ovo su početni sastanci koji će preći sigurno u narednom periodu u praksu, a sve za dobrobit pacijenata, ali i nas doktora koji radimo u primarnoj zaštiti i na klinici.“, dodao je dr. Hidajet Rahimić, ginekolog specijalista Doma zdravlja Živinice.

Planirano je da se Koordinacija sastaje svaka dva mjeseca kako bi razmotrila svoje funkiconisanje i dodatno ga unaprijedila, te da se formiraju radna tijela koja se doprinijeti boljoj skrbi za žene i dobroj komunikaciji među ginekolozima Tuzlanskog kantona, što može biti i korak do formiranja Udruženja ginekologa TK.

Izvor: RTV Slon

VIJESTI

Najnovije vijesti