Četvrtak, 23 Maja, 2024

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i dosad) ili nekim drugim prijevoznim sredstvom.

Njemačka savezna vlada pokušat će učiniti sve kako bi od 1. avgusta “uvela zahtjev za jedinstvenim testom”, javlja Passauer Neue Presse.

O toj je temi u utorak navečer govorio i premijer Bavarske Markus Söder (CSU) u ARD-ovoj emisiji “Tagesthemen”. Söder je rekao kako će u poslijepodnevnim satima u utorak dobio potvrdu o toj mjeri koja počinje od 1. avgusta

– Pravilo je relativno jednostavno, svima koji se vraćaju potreban je test na koronavirus bez obzira dolaze li automobilom, vlakom ili avionom – rekao je Söder.

Trenutačno se test odnosi samo na ljude koji u Njemačku dolaze zrakoplovom. Söder je rekao kako je prvotno planirani datum za regulaciju ulaska od 11. septembra “bio šala”.

– Savezne države su izvršile pritisak jer im je trebala pouzdana osnova za ulazak putnika – rekao je Söder.

Söder nije izričito komentirao kako će se ubuduće postupati s cijepljenima i ljudima koji su preboljeli koronu.

Savezni ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (CSU) rekao je u srijedu za “Bild” kako oni koji su cijepljeni ili preboljeli koronu, naravno, ne trebaju testove.

Seehofer i Söder rekli su da bi se kontrole trebale provoditi pojedinačno u pojedinom prometu. Nitko ne želi stacionarne granične kontrole – rekao je Söder.

Vezano uz korona mjere za ulazak u Njemačku, od srijede će se primijeniti manja promjena zahtjeva za karantenom. Svatko tko dođe iz područja s zaraznijim inačicama virusa, može ranije prekinuti obaveznu 14-dnevnu karantenu negativnim testom ako je regija tokom karantene degradirana u rizično područje ili područje visoke incidencije s velikim brojem zaraza, javljaju njemački mediji.

Institut Robert Koch (RKI) objavljuje na internetu koje regije savezna vlada proglašava područjima visokog rizika, visoke incidencije ili varijanti virusa sa zahtjevima za testove i karantenu.

VIJESTI

Najnovije vijesti