Utorak, 30 Aprila, 2024

Tužioci imaju pune ruke posla zbog prijava koje se tiču izbornih nepravilnosti

Tužioci i policijske agencije imaju pune ruke posla u vezi s prijavama koje se tiču izbornih nepravilnosti. Kako prije, tako i tokom izbornog procesa

Paralelno sa utvrđivanjem rezultata oktobarskih izbora u Bosni i Hercegovini traje polemika o obimu i karakteru nepravilnosti koje su se desile tokom izbornog procesa i djelovanju tužilaštava o tom pitanju.

U tome prednjače opozicione stranke u Republici Srpskoj, podnošenjem i najavom podnošenja većeg broja krivičnih prijava. Novinari su provjerili  koliko prijava je stiglo u tužilaštva širom zemlje i na koji način se postupa sa njima, javlja BHRT.

Tužioci i policijske agencije imaju pune ruke posla u vezi s prijavama koje se tiču izbornih nepravilnosti. Kako prije, tako i tokom izbornog procesa.

Tužiocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisutnim na dan izbora u regionalnim centrima SIPA-e prijavljene su izborne neregularnosti koje su se odnosile na moguća krivična djela i druge događaje i incidente. Naknadnom provjerom biće utvrđeno postoje li elementi krivičnih djela, saopšteno je.

Kako bismo dobili približnu sliku o broju prijava u vezi sa izbornim procesom, kontaktirali smo 17 tužilaštava u Bosni i Hercegovini. Od deset kantonalnih, šest okružnih i tužilaštva Brčko distrikta dobili smo odgovor njih devet.

Tako su banjalučkom tužilaštvu prijavljeni predsjednik biračkog odbora u mjestu Krajišnik kod Gradiške, ali i jedan od kandidata, zbog sumnje u krivična djela. Prijave tužilaštvima uglavnom su podnosili građani, ali i institucije poput Centralne izborne komisije, nevladinih organizacija.

Tuzlansko tužilaštvo prednjači u broju prijava. Od njih 25, veći dio odnosio se na sam izborni dan.

– Ono što je najvažnije je da za sada nisu uočene neregularnosti koje bi imale elemente krivičnog djela. Mi ćemo naravno raditi na svakom ovom predmetu i analizirati ima li elemenata krivičnog djela, kaže Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Tužilaštva u narednim danima očekuju još prijava, a Tužilaštvo Republike Srpske zaprimilo je prvu krivičnu koju je podnijela opozicija u ovom entitetu. Protiv SNSD-a i NN lica. Najavljuju i podnošenje tzv. velike prijave sljedeće sedmice protiv istih aktera, ali sa stotinama osumnjičenih za, kako navode, organizovano i sprovedeno mijenjanje izborne volje građana.

– Imate ovdje uništavanje izbornog materijala, spaljivanje listića, cijepanje listića na drugom slučaju i imate prepravljanje glasačkih listića koji su došli putem pošte, kaže Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a Republike Srpske.

– Naš jedini cilj svih ovih akcija da tužilaštva i pravosuđe otrgnemo iz ruku politike i mafije, poručuje Nebojša Vukanović, predsjednik liste Za pravdu i red.

Vadajući SNSD uvjerava javnost da nema govora o sumnjama u izborni proces. Ubijeđeni su u to i njihovi koalicioni partneri.

– SNSD ostaje okupljen, uvjeren da su izbori bili fer i pošteni. To je pokazalo i stanje na terenu, to su pokazali preliminarni rezultati, kaže predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

– U svakom slučaju nema razloga u okviru koalicije za bilo kakvu brigu oko bilo kakvih tvrdnji, riječi su Dragana Čavića predsjednik NDP-a.

– Nemamo još opipljive rezultate aktivnosti istražnih organa, ali svakako to očekujemo nakon što bude okončan proces brojanja, kaže advokat Aleksandar Jokić, koji se nada da će tužilaštva postupiti po svim prijavama.

– Ono što za sad imamo su iščekivanja i velika očekivanja od toga, jer zaista imamo veliki broj neslaganja, nelogičnosti. Ne mogu reći da li postoje tu krivična djela ili su zapravo samo greške, međutim to su sve otvorena pitanja na koja građani očekuju odgovore, dodaje Jokić.

Na velikom ispitu su istražni i pravosudni organi u Bosni i Hercegovini.

VIJESTI

Najnovije vijesti