Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Apel IZ-a povodom Povorke ponosa: Muslimani se trebaju suzdržati nedoličnog ponašanja, nasilje je grijeh

Povodom Povorke ponosa koja se sutra održava u Sarajevu uputili su apel iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH članovima Islamske zajednice u BiH i svim muslimanima.

Oni su pozvali muslimane da se, kako su naveli, distanciraju od najavljene povorke i drugih aktivnosti kojima se promovira grijeh i razvrat te da se sudrže svakog vida agresivnosti i nedoličnog ponašanja.

Istovremeno, Rijaset podsjeća na Zaključak Vijeća muftija sa sjednice održane 15. decembra 2015. godine, u kojima se naglašava da se “homoseksualizam u izvorima islama kvalificira velikim grijehom, te da se vjernici pozivaju da mu se ne približavaju”.

Navode da se u istom zaključku se, također, navodi kako “islam afirmira brak i porodicu, podstiče na formiranje braka i očuvanje vrijednosti braka, potomstva i porodice kao osnovne ćelije ljudskog društva, te kako je, prema učenju islama, brak “ugovor o bračnom životu između muškarca i žene”.

“Kako god nedvosmisleno izražava svoje neslaganje s ovom orijentacijom, koja se u islamu tretira velikim grijehom, izopačenošću i neprirodnim ponašanjem, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini izražava i svoju osudu bilo kakvog nasilja, koje je također grijeh, pa poziva sve muslimane da se suzdrže od svakog vida agresivnosti i nedoličnog ponašanja tokom sutrašnjih dešavanja u našem grad”, kaže se u današnjem apelu Rijaseta.

Poručuju da će Islamska zajednica u BiH ostati predana zaštiti individualnih i kolektivnih sloboda i prava, ali će jednako štititi tradicionalne vrijednosti i vjerski nauk.

VIJESTI

Najnovije vijesti