Nedjelja, 14 Aprila, 2024

BIHAMK – Snijeg pravi problem na većini putnih pravaca u BiH

Zbog ugaženog snijega na kolovozu jutros se sporije saobraća na dionicama u višim planinskim predjelima. Izdvajamo putne pravce: Semizovac-Olovo-Kladanj, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Livno-Kupres, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać i Bosanski Petrovac-Drvar. Na dionicama u južnim i jugozapadnim krajevima puše jak vjetar koji mjestimično stvara sniježne nanose. Na ostalim dionicama kolovoz je mokar, a zbog niske temperature upozoravamo na moguću poledicu. Posebno izdvajamo puteve u višim predjelima, kao i mostove, vijadukte i prilaze tunelima. Sitniji odroni zemlje ili kamenja mogući su u usjecima, kao i na planinskim prevojima. Ekipe putne službe intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno. Vozačima na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Podsjećamo da je na snazi zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme.

Danas počinju radovi na sanaciji mosta u mjestu Tasovčići na dionici M-17 Čapljina-Doljani. Za vrijeme izvođenja ovih radova saobraćat će se jednom trakom- naizmjenično.

Zbog sanacije tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) izmjenjen je režim saobraćanja na dionici M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraća regionalnim putem R-445 Nemila-Zenica.

Sanacija mosta izvodi se na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog čega je saobraćaj teretnih vozila obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Donjeg Vakufa i Travnika, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je zatvoren GP Bosanski Novi-Dvor.

 

VIJESTI

Najnovije vijesti