Srijeda, 21 Februara, 2024

Bliži se eksterna matura za srednjoškolce: Iduće godine noviteti

Ovogodišnjoj eksternoj maturi trebalo bi pristupiti oko tri hiljade srednjoškolaca sa područja Tuzlanskog kantona. Eksterna matura još ove godine bit će po starom modelu, a već narednoj pristupit će se na nešto drugačiji način. Pripreme za provjeru znanja učenika uveliko su u toku.

„Imat ćemo ove godine jedan pilot projekat za tehničke škole tako da iduću godinu dočekujemo sa novim modelom mature usklađenim baš sa Evropskim standardima i pravilima. Testovi će biti osjetljivi, bit će više zadataka i bit će podijeljeni na tri dijela.“ – kazao je Hariz Agić, koordinator mature.

Obzirom da punu podršku provođenju eksterne mature daje i tuzlanski Univerzitet, današnjem sastanku na kojem je razmatrana i dinamika organizacije i provođenje mature, prisustvovali su i predstavnici Filozofskog fakulteta.

„Danas smo održali prvi sastanak u vezi sa eksternom maturom. Predstavljen je pravilink koji će biti u primjeni tokom naredne školske godine, a utvrdili smo i datume održavanja mature.“  – kazala nam je prof.dr. Nihada Delibegović Džanić, dekanica Filozofskog fakulteta UNTZ.

Iako Tuzlanski kanton još uvijek nije došao do tog nivoa da se eksterna matura vrijednuje pri upisu na fakultet, iz Pedagoškog zavoda se nadaju da bi se to vrlo brzo moglo i riješiti.

„Ključni momenat je taj kada će se matura početi vrijednovati pri upisu na fakultet. U Zakonu o srednjem obrazovanju stoji u jednom dijelu da će se matura 2019/2020. Godine vrijednovati pri upisu na visokoškolske ustanove. To je pokazatelj da je i šira društvena zajednica prepoznala važnost mature  i nadamo se da će ona u narednom razdoblju ostvariti svoj efekat.“ – rekao je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

Kao i prethodnih godina, provjera znanja, odnosno eksterna matura bit će provedena krajem maja. Ostale, izborne predmete, učenici će polagati početkom juna, kako bi se kompletna provjera znanja završila do upisa na fakultete.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti