Nedjelja, 24 Septembra, 2023

Borba protiv krijumčarenja migranata ostaje prioritet

Službi za poslove sa strancima od 1. januara do 29. novembra ove godine prijavljeno je 23.058 nezakonitih migranata, a namjeru za azil izrazilo je njih 21.759, ali je zahtjev za azil podnijelo 1.356 migranata, informacija je koju je usvojilo Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici.

Najviše migranata došlo je iz Pakistana (7.644), Irana (3.583), Sirije (2.852), Afganistana (2.760), Iraka (2.077) i Libije (849). Ministarstvo sigurnosti u saradnji sa nadležnim institucijama i agencijama poduzima mjere u skladu sa Akcionim planom hitnih mjera i zaključcima VMBiH. Pripadnici SIPA-e, DKPT-a i MUP-a RS još uvijek pružaju podršku Graničnoj policiji BiH u obavljanju poslova nadzora granice, a u pripremi su objekti bivše tvornice „Bira“ i lokacija bivšeg Đačkog doma „Borići“ u Bihaću kao prihvatni centri za smještaj migranata.

Jačanje državne granice, jačanje kapaciteta Službe za poslove sa strancima i Sektora za migracije, te realizacija Sporazuma o readmisiji, jačanje kapaciteta u oblasti azila i borba protiv krijumčarenja migranata i dalje ostaju prioriteti Bosne i Hercegovine, zaključeno je na sjednici.

VIJESTI

Najnovije vijesti