Četvrtak, 7 Decembra, 2023

BRČKO: Protiv troje kineskih državljana podignute optužnice zbog otmice, pokušali su iznuditi novac

Baowei, Xudong i Shurui optuženi su pred Osnovnim sudom za kazneno djelo otmice, počinjeno u sastavu grupe

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv troje kineskih državljana, s privremenim boravkom u Brčkom, zbog otmice dvoje sunarodnjaka koja je izvedena u tom gradu u maju prošle godine.

Riječ je o Sun Baowei, rođen 1970. godine, Sun Xudong, rođen 1981. godine i Wang Shurui, rođena 1977. godine. Oni su optuženi su da su 5. maja ispred NEA Boutique Hotela s ciljem iznude novca oteli sunarodnjake Z. J. i H. G., navodi se u saopćenju Tužilaštva Brčko distrikta.

Baowei i Xudong terete se da su 5. maja, oko 9 sati, u namjeri da od Z. J. iznude poslovni dug, s dva tjelohranitelja sačekali izlazak oštećenih iz hotela, a zatim ih uz prijetnje uveli u automobil i odvezli u obližnji stan trećeoptužene Shurui.

Tu su ih protupravno držali do večernjih sati i prijeteći im pištoljima uvjetovali da prvooptuženom na ime duga iz ranijih poslovnih odnosa vrate iznos od 125.000 eura. Xudong je pri tome pokazivao pištolj i palicu zaprijetivši napadom na život i tijelo oštećenih, dok je Baowei upućivao ozbiljnu prijetnju da će im polomiti noge i ruke. Istovremeno, tjelohranitelji Baoweia su im govorili da neće izaći iz stana dok se ne riješi problem s novcem, ukazujući im čak da znaju gdje su njihove porodice, dok je Shurui ukazivala da su prijetnje ozbiljne i kako neće dugo imati strpljenja, navodi se u optužnici.

Koristeći telefon koji mu je ostavljen za kontakte radi slanja novca, Z. J. je uspio poslati poziv u pomoć prijatelju, koji je uveče tog dana događaj prijavio Policiji Brčko distrikta BiH. Otmičari su ubrzo uhićeni, a uviđajem na mjestu počinjenja kaznenog djela Policija je pronašla dva pištolja, koje je neovlašteno posjedovao drugooptuženi Xudong.

Uslijed opasnosti od bijega, a nakon uhićenja i predaje osumnjičenih Tužilaštvu, podnesen je prijedlog za određivanje pritvora za Baoweia i Xudonga, kojeg je sud prihvatio, dok su za Shurui predložene i određene mjere zabrane.

Baowei, Xudong i Shurui optuženi su pred Osnovnim sudom za kazneno djelo otmice, počinjeno u sastavu grupe. Usto, Xudong je optužen i za kazneno djelo neovlaštena nabavka i držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje. U fazi prethodnog saslušanja pred sudom, optužnica je u cijelosti potvrđena 27. decembra 2022. godine, naveli su su iz Tužilaštva.

VIJESTI

Najnovije vijesti