Petak, 1 Decembra, 2023

Budžetski korisnici u TK dobili veću platu, topli obrok i regres

Minimalna plata u javnom sektoru Tuzlanskog kantona u oblastima policije, obrazovanja, te  pravosuđa i uprave bit će 460 KM, umjesto dosadašnjih 432 marke. Topli obrok budžetskim korisnicima bit će povećan za jednu konvertibilnu marku, sa dosadašnjih 8 na 9 KM po danu, a naknada za korištenje godišnjeg odmora iznosit će 50 posto prosječne neto plate u Federaciji BiH. Osnovica za obračun plate ostaje kao u 2018. godini. Sve ovo je rezultat dogovora i već utvrđenog Sporazuma sindikata i Vlade Tuzlanskog kantona za ovu godinu.

”Mi smo pristali da osnovica bude 404 KM jer smo u septembru dogovorili povećanje plata za 2019. kroz uvećanje koeficijenata od 6,5 posto i uvećali smo minimalnu platu, povećali smo je na 460 KM. Pristali smo da iznos regresa bude 50 posto prosjeka Federacije što će za ovu godinu biti 450 maraka, možda neka marka više”, navodi Sumedin Kulović, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja TK.

Ministrica pravosuđa i uprave TK Ivana Kulić kaže da su ovo obaveze koje proizilaze iz kolektivnih ugovora.

”Sve ove obaveze utvrđivanja osnovice, regresa i toplog obroka obaveza su Vlade prije usvajanja Budžeta za narednu godinu. Mi smo ispoštovali ove obaveze”, navodi Kulić.

Primjena Sporazuma i povećanje plata počinje tek nakon usvajanja Budžeta Tuzlanskog kantona za ovu godinu, što zavisi od poslanika u Kantonalnoj Skupštini.

”Ono što radnike najviše zanima kad će početi primjena novih koeficijenata. Dok je na snazi privremeno finansiranje nema nikakvog dodatnog uvećanja, ali će to biti isplaćeno onog momenta kad se usvoji Budžet, dakle retroaktivno. Mi imamo čvrsta obećanja od Vlade, niko ne bježi od toga, nego jednostavno dok je privremeno finansiranje, stvari su takve”, kaže Kulović.

Očekivanja su da će do kraja marta biti usvojen Budžet, što bi značilo da će zaposleni prilikom isplate plata za taj mjesec već imati uvećane plate i topli obrok. I dalje će biti primjetne razlike među zaposlenim nastavnim kadrom u osnovnom obrazovanju, jer postoje različiti platni razredi.

”Tako da će naprimjer sad razlika plaća, između onog ko ima višu školu i sedmi stepen negdje oko 150 KM. Mi imamo otprilike 3.000 nastavnog kadra u osnovnom obrazovanju, samo 1.500 ima sedmi stepen”, ističe Kulović.

Iz kantonalne budžetske kase za dodatno povećanje plata budžetskim korisnicima, toplog obroka i regresa bit će izdvojeno 16,5 miliona KM jer se radi o skoro deset hiljada zaposlenih u javnom sekoru. Samo za dodatna izdvajanja za topli obrok treba osigurati 2,2 miliona maraka. (RtV SLON)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti