Petak, 14 Juna, 2024

Crna Gora dobila pozivnicu za članstvo u NATO

nato

Na Ministarskom savjetu zemalja članica NATO-a, koji je jučer počeo u Briselu, šefovi diplomatija 28 država su donijeli odluku da upute poziv Crnoj Gori da bude 29. članica NATO-a.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a u Briselu, kazao je da je današnji dan “jako dobar za Crnu Goru, Zapadni Balkan i Alijansu“.

– Čestitamo Vladi i građanima Crne Gore na ovom dostignuću. Ovo je jako dobar dan za Crnu Goru, Zapadni Balkan i za Alijansu. Crna Gora se otisnula na jedinstven put da uspostavi vladavinu prava. Od 2009. godine sarađujemo sa Crnom Gorom kroz Akcioni plan za članstvo –  rekao je Stoltenberg.

On je istakao kako NATO-ova politika otvorenih vrata ima za cilj širenje stabilnosti, bezbjednosti i demokratskih vrijednosti na kojima Alijansa počiva, javlja Anadolu Agency (AA).

– Svi postajemo jači i stabilniji time što držimo svoja vrata otvorenim – kazao je Stoltenberg.

Na Samitu NATO-a, koji je prošle godine održan u Velsu, odlučeno je da se sa Crnom Gorom otvori intenzivni dijalog. Pred Crnom Gorom su tada postavljene četiri reformske obaveze koje je trebalo intezivno sprovoditi tokom 2015. godine.

Oblasti čiji se napredak pratio od članica NATO-a su reforma bezbjednosnih službi, reforma odbrane, javna podrška i vladavina prava.

Posljednje proširenje NATO-a se desilo 2009. godine, kada su primljene Albanija i Hrvatska.

Izvor: Faktor

VIJESTI

Najnovije vijesti