Nedjelja, 24 Septembra, 2023

Oprez, jedemo otrove: Otkrijte kako ukloniti pesticide s hrane

napitak od peršina

Organskog voća i povrća je vrlo malo, a sve ono u supermarketima špricano je opasnim pesticidima. Uz neke mjere predostrožnosti smanjite rizik za zdravlje

Preko 90 posto svježeg voća i povrća na tržištu kontaminirano je dozom pesticida koja je štetna za ljudsko zdravlja. Iako pesticidi služe kako bi se namirnice obranile od nametnika i bolesti, oni dokazano štete ljudskom organizmu i kancerogeni su.

Iako često ne možemo utjecati na porijeklo svježih namirnica koje kupujemo, sami možemo učiniti voće i povrće zdravijim slijedeći jednostavne trikove.

Nije dovoljna sama voda

  • Ako je riječ o većoj koncentraciji pesticida, tada pranje ispod mlaza vode neće pomoći. Zeleno lisnato povrće, poput salate, kelja i blitve – perite u sudoperu s vodom u koju ste dodali žlicu do dvije sode bikarbone.
  • Pesticide možete isprati octom, tako da na dvije šalice vode stavite pola šalice destiliranog bijelog octa.
  • Ako želite posve prirodnu varijantu, djeluje i kombinacija soli i limunova soka. Napunite posudu vodom te joj dodajte žlicu soli i sok jednog limuna. Stavite u mješavinu željeno voće ili povrće te pustite da stoji 10-15 minuta. Nakon toga isperite pod mlazom vode, osušite i poslužite.
  • Ako ne želite prati namirnice ničim drugim osim čistom vodom, onda ih pustite da se namaču tijekom noći – potopite voće i povrće u vodi te sljedećeg jutra isperite mlakom vodom. Povrće i voće nemojte prati čim ga kupite te oprano spremati u hladnjak ili smočnicu jer će se tako brže pokvariti.

Pere se i voće/povrće s korom

Limuni, naranče, mandarine, lubenice te drugo voće i povrće čiju koru ne jedemo također treba oprati. Pesticidi i bakterije lako se prenose rukama i nožem, a korice agruma nipošto ne treba ribati u kolače osim ako niste posve sigurni da dolaze iz organskog uzgoja.

Namirnice s najviše pesticida

Najviše pesticida ima u jabukama, agrumima, kruškama i grožđu. Dobro perite voće prije konzumiranja i čitajte deklaracije.

Izvor: 24.hr

VIJESTI

MARKETING

SERVISNE INFORMACIJE