Subota, 18 Maja, 2024

Da li će Odluka o odsumporavanju Bloka 6 TE Tuzla očistiti tuzlanski zrak?

Termoelektrani Tuzla koja se najčešće krivi za aerozagađenje ovog dijela države odobrena je Investicijska odluka o projektu izgradnje uređaja za odsumporavanje Bloka 6. Bloka koji koristi mrki ugalj sa većom količinom sumpora i to za proizvodnju električne energije. Ovu informaciju objelodanio je rukovodilac pogona proizvodnje u tuzlanskoj termoelektrani Izet Delalić, napominjući kako kompanija u kojoj radi nikada nije prestajala voditi računa o ekologiji i zaštiti sredine.

“TE Tuzla ispunjava sve zakonske obaveze po pitanju zaštite okoliša. TE Tuzla se nalazi u tranzicijskoj fazi kada planira izgradnju novog objekta, kada planira na račun trajnog zaustavljanja drugih blokova i izgradnjom novog bloka, proizvodnju električne energije iz ugljena dovesti u skladu s najboljim raspoloživim tehnologijama.” – rekao je za RTV Slon Izet Delalić, rukovodilac pogona proizvodnje u TE Tuzla.

Trakavicu u koju se pretvorila javna rasprava o projektu odsumporavanja Bloka 6, prekinulo je nakon godinu i po dana federalno Ministarstvo okoliša odbivši izdati okolinsku dozvolu za predloženi projekat. Iako se sve moglo završiti mnogo ranije, a postrojenje za odsumporavanje biti čak u izgradnji, cijeli slučaj vraćen je na početak. No, iz tuzlanske Termoelektrane poručuju da je već u toku priprema novog projekta – odabir konsultanata čiji će posao biti odabrati najsavremeniju tehnologiju kojom će se početi graditi dugoočekivani pogon za odsumporavanje. S druge strane iz gradskog budžeta za toplifikaciju je ove godine izdvojeno oko 4,5 miliona maraka, a na sistem daljinskog grijanja priključeno svega 60 novih objekata.

“Bojim se, bojim se da neka percepcija javnosti da kad se ugrade svi mogući filteri u TE Tuzla da će se problem riješiti. Ja očekujem puno od Grada Tuzla da puno više uloži u supstituciju kućnih ložišta na način da se priključe na sistem daljinskog grijanja ili da subvencionira neko ekološko gorivo” – pojašnjava Delalić.

A upravo spor proces davno obećane toplifikacije svih domaćinstava u Gradu Tuzla, gradskim vlastima zamjeraju stanovnici. Iako je još u decembru 2017. na sjednici Gradskog vijeća Tuzla usvojena odluka o toplifikaciji prigradskih naselja, pedesetak od oko 2.000 domaćinstava Šićkog Broda i Bukinja tople radijatore dobilo je tek godinu dana poslije.

“TE Tuzla nije jedini zagađivač, tu su i drugi privredni subjekti. Na prostoru naše mjesne zajednice postoji šest benzinskih i jedna plinska pumpa. Tu je i pedesetak manjih i srednjih preduzeća sa njihovim malo većim kotlovnicama i mi nemamo mogućnost da provjerimo čime to oni griju” – pojašnjava Nijaz Suljić, predsjednik Savjeta MZ Šićki Brod.

I dok se stariji međusobno motivišu da pritiscima ubrzaju rješenje prekomjernog aerozagađenja tuzlanskog neba, oni mlađi već drugi put protestuju. Sada su to uradile mlade eko liderke pod parolom „Hoćemo da dišemo punim plućima“.

“Pa naravno da nam smeta, mi bismo željeli da se bavimo sportom i da budemo što više vani, a ne možemo zbog ovakvog zagađenja zraka.” – kaže Melisa Hadžić. “Dobro je poznato da su mnoga mjesta u TK industrijska mjesta i zato su najzagađenija, a pored industrije na zagađenje utječu i saobraćaj i individualna ložišta.” – dodaje njena kolegica Arnela Arnautović.

Na jučer održanoj tribini o Aerozagađenju Tuzle, a koju je organizovao Klub vijećnika SDA u Gradskom vijeću, istaknuto je da glavne uzroke zagađenja zraka predstavljaju emisije iz industrije, motornih vozila i individualnih ložišta. Zato će se insistirati na hitnom usvajanju gradske Strategije za smanjenje aerozagađenja, kao i na tome da se više sredstava konačno počne ulagati u ekološke, a ne neke druge projekte.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti