Nedjelja, 26 Marta, 2023

Danas je Dan vakifa

Dan vakifa, kojim se želi podsjetiti na sve vakife u Bosni i Hercegovini, prema Takvimu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini  obilježava se 17. februara, i to od 1935. godine.

Povod za uspostavljanje tog datuma proizašao je iz obilježavanja 400. godišnjice postojanja i djelovanja Gazi Husrev-begovog vakufa.

U dugoj povijesti obilježavnja tog dana, svjedočilo se velikim društvenim, političkim i socijalnim promjenama na ovim prostorima.

Direktor Vakufske direkcije IZ u BiH Senaid Zajimović je podsjetio da je agrarna reforma Kraljevine Jugoslavije izbrisala iz vakufske evidencije velike zemljišne i šumske posjede širom BiH, javlja MINA.

– Iako nepovoljno, ovo vrijeme je zabilježilo velike građevinske poduhvate koje je novi vakat nosio sa sobom i neumoljivo nametao. Mnogi vakufski objekti širom Bosne i Hercegovine nose pečat ovog vremena – naveo je Zajimović.

Podsjetio je da je „naročito destruktivan i nepovoljan period došao s Drugim svjetskim ratom u kome je od strane različitih vojnih formacija uništavana vakufska imovina“.

Ali, dodao je Zajimović, vakifi, vođeni plemenitom idejom i uzvišenim ciljem, ni u teškim vremenima nisu prestajali brinuti o svojoj Zajednici.

Zaključio je da nas je, bez obzira na sve nedaće i poteškoće Dan vakifa vraćao našim korijenima i ostaje, dosljedno povodu svoga nastanka, spomenica ljudskoj čovječnosti, dobroti i altruizmu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari