Nedjelja, 24 Septembra, 2023

Danas počinje istraga i utvrđivanje uzroka rudarske nesreće u jami Omazići

rudarska-nesreca-omazici-foto-3

Tijelo stradalog rudara Rudnika mrkog uglja ”Banovići” Nermina Šehića izvučeno je na površinu iza 20 sati. Podsjećamo, on je juče oko podne, nakon rudarske nesreće ostao zatrpan u jami Omazići banovićkog rudnika. Inspektori su obaviješteni oko 13 sati, a nakon dolaska, federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović sišao je u jamu, na mjesto ove nesreće.

”U jami sam zatekao takvo stanje da je rudarska prostorija u potpunosti zatrpana materijalom, te radnike koji su već vršili čišćenje, kako bi došli do kolege koji je ostao zatrpan. On je bio na čelu radilišta gdje je vršena priprema, nalazio se na kombajnu”, navodi inspektor Duranović.

Tokom cijelog dana Čete za spasavanje, rudari pokušavali su doći do kolege Šehića, a oko 19 sati pronašli su njegovo tijelo. Na mjestu nesreće cijeli dan su bili i članovi Uprave RMU ”Banovići”, pripadnici policije, članovi spasilačkih timova, predstavnici resornog kantonalnog ministarstva i građani. Ovom nesrećom najviše su pogođeni članovi porodice stradalog rudara.

Ono što se zna je to da je u pomenutoj prostoriji došlo do popuštanja, odnosno pucanja drvene podgrade i curenja materijal iz krovnih naslona, prilikom čega je Šehić ostao zatrpan, a ostalih desetak rudara je uspjelo izaći van ovih prostorija. Još je teško govoriti o tačnim uzrocima ove nesreće.

”Od danas počinju istražne radnje, odnosno tačno utvrđivanje ove nesreće. Bit će sačinjen zapisnik, gdje ćemo utvrditi šta se zapravo desilo”, naglašava inspektor Duranović.

VIJESTI

Najnovije vijesti