Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

Dijalog o klimatskim promjenama u BiH počinje danas u Sarajevu

Više od 120 studenata će učestvovati u Dijalogu o klimatskim promjenama koji će biti održan danas i sutra u Sarajevu.

dijalog o klim promjnama

Domaćini ovog skupa su Delegacija Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ambasada Kraljevine Švedske, Ambasada Savezne Republike Njemačke, Ambasada Kraljevine Nizozemske i Njemačko društvo za međunarodnu suradnju ( GIZ ).

Uoči globalne konferencije o klimatskim promjenama COP21,  koja će se održati u decembru u Parizu, cilj Dijaloga o klimatskim promjenama je unapređenje razumijevanja i brige javnosti za utjecaje i prijetnje uzrokovane klimatskim promjenama.

Tokom događaja, studenti će imati priliku za sticanje naučnog i tehničkog znanja, učešće u obukama i panel diskusijama te stručni uvid putem susreta s predstavnicima vodećih kompanija u oblasti obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i inovacija.

Panel diskusija u kojoj će sudjelovati šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark, ambasador Švedske Fredrik Schiller, ambasador Njemačke Christian Hellbach, zamjenica ambasadora Kraljevine Nizozemske Loes Lammerts, zamjenica ambasadorice Francuske Catherine Veber i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović će biti održana u petak, 6. novembra.

Izvor: Fena

VIJESTI

Najnovije vijesti