Nedjelja, 21 Jula, 2024

Dopunjen Zakon o električnoj energiji, Vlada sada može ograničiti cijene struje

Zakon o dopuni Zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine usvojen je sinoć i može stupiti na snagu po objavi u službenim novinama.

Uslovi za objavljivanje stekli su se, naime, usaglašavanjem teksta ovog zakona na večerašnjoj vanrednoj online sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Iako je Prijedlog tog zakona ovaj dom prihvatio ranije, a jučer i Dom naroda, nije dosad mogao stupiti na snagu bez usaglašavanja jer je u Domu naroda odobren s dodatnim amandmanom. Zbog toga se Predstavnički dom morao sastati ponovo i učinio je to sinoć prihvativši također navedeni amandman, odnosno usuglasivši konačni tekst Zakona.

Taj amandman nalaže da Federalna vlada mora intervenisati, ograničiti posebnom odlukom rast cijena električne energije privrednim subjektima, ukoliko na širem tržištu dođe do rasta ovih cijena većeg od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prijedlog u prvobitnom tekstu zakona bio je da taj parametar iznosi 50 posto.

Predlagač dopuna Zakona o električnoj energiji, u Domu naroda bio je delegat Jasmin Duvnjak, a u Predstavničkom domu Klub zastupnika Stranke demokratske akcije. Predložili su istovjetne varijante, a prihvaćeni amandman u Domu naroda, koji je napravio razliku u tekstovima, predložili su jučer delegati Elmedin Konaković i Aner Žuljević.

Sinoć u Predstavničkom domu je uz Zakon usvojen i zaključak da Federalna vlada, po isteku prva tri mjeseca iduće godine, sačini analizu efekata posebne odluke o ograničavanju rasta cijena struje za privredu i upozna s tim parlament.

Predlagan je i zaključak da Vlada osigura u budžetu FBiH za 2022. novac za podršku za dva elektroprivredna preduzeća u FBiH ako Zakon s usvojenim amandmanom proizvede kod njih gubitke, ali zastupnici nisu dali većinu glasova za taj prijedlog.

(RTV Slon/Fena)

VIJESTI

Najnovije vijesti