Subota, 25 Maja, 2024

Elektroprivreda zbog propalog projekta založila zgradu u Sarajevu i blok 6 TE Tuzla

Elektroprivreda BiH založila je zgradu u Vilsonovom šetališu u Sarajevu, gdje se nalazi njeno sjedište, kao i Blok 6 Termoelektane Tuzla, izvještava BiznisInfo.ba. Procijenjena vrijednost ovih objekata je preko 210 miliona KM.

Ova informacija navedena je kao odgovor na poslaničko pitanje zastupnika u Parlamentu FBiH Admira Čavalića.

– Elektroprivreda BiH je, za potrebe osiguranja povrata pozajmljenih kreditnih sredstava u vezi realizacije projekta izgradnje Bloka 7 u TE Tuzla, založila poslovno-tehničku zgradu u ulici Vilsonovo šetalište broj 15 u Sarajevu procijenjene tržišne vrijednosti 32.805.000.00 KM i Blok 6 Termoelektrane Tuzla sa pripadajućom infrastrukturom, opremom i zemljištem, a koji se nalazi u ulici 21. aprila broj 4 u Tuzli, procijenjene tržišne vrijednosti 181.884.000.00 KM – navode iz EP BiH.

Kako se ističe, ovo je učinjeno na osnovu vrijednosti izvršene procjene od 12. decembra 2019. godine.

– Elektroprivreda BiH uredno izmiruje obaveze po kreditnom sporazumu te će po završetku otplate cjelokupnog iznosa kredita pokrenuti postupak za brisanje tereta sa navedenih nekretnina – pojasnili su.

Inače, kako smo nedavno pisali, projekat izgradnje Termobloka 7 u Tuzli, kao najveće poslijeratne investicije u Bosni i Hercegovini, mogao bi se označiti već sada propalom investicijom.

– Što se tiče Termobloka 7, definitivno je da se on neće graditi. Sad je pitanje hoćemo li ići u arbitražu ili ćemo postići neki sporazum s onima s kojima je bio potpisan ugovor oko toga – rekao je nedavno federalni premijer Nermin Nikšić, podsjeća BiznisInfo.ba.

IZVOR: BIZNISINFO.BA

VIJESTI

Najnovije vijesti