Subota, 23 Septembra, 2023

EU osigurala novih 3,5 miliona eura za borbu protiv korupcije u BiH

businessman and businesswoman handshake with paying money

Evropska unija osigurala je 3,5 miliona eura za tri projekta usmjerena na borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, državi u kojoj indeks percepcije korupcije od 2012. godine opada, a prema posljednjim podacima na 89. je mjestu od 180 zemalja uključenih u istraživanje o korupciji.Namjera ovih projekata je, između ostaloga, pružiti pomoć u harmonizaciji zakonodavstva u oblasti borbe protiv korupcije, unaprijediti saradnju civilnog sektora i institucija te uključiti privatni sektor u metodologiju borbe protiv korupcije, ali i uključiti građane da prijavljuju korupciju.

Također, kako je danas na pres-konferenciji u Sarajevu najavljeno, bit će organizirana i dodjela nagrada, za koju se organizatori nadaju da će postati tradicionalna, za doprinos borbi protiv korupcije.

Šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u BiH Richard Máša pojasnio je da su sredstva osigurana u okviru IPA fondova, a do 2021. godine eksperti u borbi protiv korupcije implementirat će 74 složene aktivnosti kroz ova tri projekta.

Podsjetio je da u BiH postoji 14 tijela za borbu protiv korupcije koja će dobiti stratešku, operativnu i pravnu podršku kroz jedan od projekta nazvan “Institucionalna podrška za borbu protiv korupcije – IPAK”. (KLIX)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti