Nedjelja, 26 Marta, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETEU zabranjuje prodaju automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. godine

EU zabranjuje prodaju automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. godine

Evropski zakonodavci su postigli dogovor o zabrani prodaje novih automobila i kombija s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. godine.

Dogovor između predstavnika Evrpskog parlamenta i Evropskog vijeća je postignut u okviru paketa Evropske unije Fit for 55 za smanjenje neto emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. godine.

Novi zakon predviđa smanjenje od 55 posto za nove automobile i 50 posto za nove kombije do 2030. godine u odnosu na nivoe iz 2021. godine, kao i 100 smanjenje emisije CO2 do 2035. godine. To zapravo znači zabranu prodaje novih automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

Transport čini 30 posto ukupnih emisija stakleničkih plinova u EU te gotovo dvije trećine iskorištene nafte u EU, pokazuju podaci Evropske agencije za životnu sredinu.

“Ovim ciljevima razjašnjavamo stvari za automobilsku industriju te stimulišemo inovacije i investicije za proizvođače automobila. Osim toga, kupovina i vožnja automobila bez emisije postat će jeftinija za potrošače”, kazao je nizozemski poslanik Jan Huitema.

“Imamo dogovor. Nije ni čudo da se prfi Fit for 55 odnosi na CO2 standarde za automobile. Tempo promjena u proteklim godinama bio je zaista izvanredan. Automobilska industrija EU je spremna, potrošači žele prihvatiti mobilnost bez emieija. Dakle, idemo naprijed punom brzinom”, poručio je putem Twittera predstavnik Komisije Frans Timmermans.

Josef Sikela, ministar industrije i trgovine Češke Republike, koja trenutno predsjedava Evropskim vijećem, dodao je da će sporazum “napraviti put modernoj i konkurentnoj automobilskoj industriji u EU”.

“Svijet se mijenja, a mi moramo ostati na čelu inovacija. Vjerujem da možemo iskoristiti ovu tehnološku tranziciju. Predviđeni vremenski okvir također čini ciljeve dostižnim za proizvođače automobila”, dodao je on. KLIX

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari