Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Evo koliko su plaćeni najtraženiji poslovi u Njemačkoj

Uprkos velikom broju ljudi koji su odlučili otići u Njemačku da rade, ovoj državi i dalje nedostaje čak 1.200.000 radnika. Ali koji su to poslovi koji se najviše traže i koliko su zaista plaćeni?

Sudeći prema njemačkim stranicama za zapošljavanje, kao i stranici njihove nacionalne službe za zapošljavanje, najviše poslova koji se nude podrazumijevaju puno radno vrijeme.

Ponuđenih poslova je najviše u Berlinu. Dvostruko manje poslova se nudi u Minhenu i Hamburgu, a velika potražnja s više od 10.000 radnih mjesta je i u Kelnu, Štutgardu i Dizeldorfu.

Na listi deficitarnih je veliki broj zanimanja, od zanatskih do onih za radnike s visokom stručnom spremom.

Poslovi koje niko ne želi

Na jednoj od vodećih njemačkih stranica za pretraživanje poslova navodi se da je najveća potreba za prodavačima, pa više od 4.000 poslodavaca nudi posao prodavača u svojim trgovinskim objektima. Na drugom mjestu su menadžeri prodaje, a na trećem komercijalisti, tako da je najveća potreba za radnom snagom u Njemačkoj upravo u oblasti trgovine.

Kada je riječ o plaćama, one se kreću u prosjeku za prodavača između 1.700 i 1.800 eura.

Među najtraženijim poslovima su i vozači i vozači viljuškara, koji novac dobivaju po radnom satu, a on se u prosjeku plaća oko 14 eura. Traže se i automehaničari i radnici osiguranja koji mogu dobiti i 16 eura po satu na pojedinim mjestima, a velika je potražnja i za osobama koje će raditi skladištenje robe, ali i sezonske poslove poput berača određenog voća.

Nijemcima nedostaju i zanatlije poput vulkanizera i zavarivača, a od poslova za koje vam ne treba diploma traže se i čistači, čija se plaća kreće do 1.800 eura mjesečno.

Velika potreba je i za radnicima u proizvodnji, a u zavisnosti od mjesta i iskustva, radni sat se naplaćuje od 10 do 16 eura.

Koje su branše najplaćenije u Njemačkoj

Studije StepStona, stranice za pretraživanje poslova, pokazuju da je naplaćenija branša u Njemačkoj farmaceutska industrija. U njoj su bruto primanja na godišnjem nivou 69.377 eura, nešto manje imaju zaposleni u bankarstvu, a na trećem mjestu je autoindustrija.

Na četvrtom mjestu su zaposleni u hemijskoj i naftnoj industriji, a na petom radnici u mašinskoj s plaćama na godišnjem nivou od 65.353 eura. (AVAZ)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti