Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Uvoz u BiH i u 2018. veći od izvoza

Bosna i Hercegovina protekle godine je mnogo više robe uvozila nego izvozila. Iako je, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, nastavljen pozitivan trend povećanja izvoza, zbog povećanja uvoza vanjskotrgovinski deficit nije smanjen.Naša zemlja je u prvih 11 mjeseci 2018. godine ukupno izvezla robu u vrijednosti od 11 milijardi i 298 hiljada KM, a uvezla u vrijednosti od više od 18 milijardi KM. Podatke za cijelu godinu, odnosno mjesec decembar, Vanjskotrgovinska komora će imati u januaru 2019. godine.

U poređenju s 2017. godinom, izvoz u BiH je povećan za oko 860 miliona KM, ali je uvoz povećan za 1,1 milijardu KM.

Najviše izvozili u Njemačku

Što se tiče izvoza, najviše robe smo izvozili u Njemačku, u vrijednosti od 1,6 milijardi KM. Isto je bilo i 2017. godine kada smo u Njemačku izvezli robu u vrijednosti u 1,4 milijarde KM.

Zemlje u koje je BiH u 2018. izvozila više od milijardu KM robe su Hrvatska, Italija i Srbija. Među najvećim trgovinskim partnerima BiH, kada je riječ o izvozu, nalaze se i Slovenija, Austrija, Crna Gora, Turska, Mađarska, Holandija, Francuska i Češka.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH saznajemo kako je naša zemlja najviše izvozila sjedala, električnu energiju, aluminij u sirovim oblicima, obrađeno drvo, namještaj i dijelove namještaja, izolovanu žicu, koks i polukoks, obuću s vanjskim đonovima, konstrukcije, dijelove i pribor motornih vozila, dijelove obuće, toplo valjanu žicu od željeza, umjetni korung, šipke od željeza…

S druge strane, najviše smo uvozili naftnih ulja i ulja dobivenih od bitumenskih minerala i to u vrijednosti od 1.165.872 KM. Potom smo uvozili automobile i druga motorna vozila, kameni ugalj, lijekove, goveđu kožu, električne aparate za žičnu telefoniju, naftne plinove, električnu energiju, motorna vozila za prijevoz robe, čokoladu i ostale prehrambene proizvode koji sadrže čokoladu… (KLIX)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti